Kultura
DANI DRŽAVNOG ARHIVA

Djelatnost počela u 17. stoljeću
Objavljeno 10. listopada, 2018.
ZAGREB
Otvorenjem izložbe "Arheologija otpora" svečano je jučer u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu obilježen Dan te institucije, čiji se program nastavlja do petka, 12. listopada, a uključuje filmske projekcije, promocije knjiga, igrokaz i panel-diskusiju s vrhuncem u Danu otvorenih vrata, kada će javnosti, uz ostalo, otvoriti pristup središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju.
Ravnatelj Arhiva Dinko Čutura osvrnuo se na veliku povijest arhivske djelatnosti u Hrvatskoj, napomenuvši kako se u Arhivu čuvaju dokumenti koji datiraju od 10. stoljeća nadalje. "Ozbiljna arhivska djelatnost u nas je počela u 17. stoljeću, na inicijativu zemaljskog blagajnika Ivana Zakmardija, a nakon 1848. godine, zaslugom bana Josipa Jelačića i imenovanjem Ivana Kukuljevića Sakcinskog upraviteljem, Arhiv postaje institucija. Upravo uspostavom prije nekoliko tjedana Zavoda, koji nosi ime Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Arhiv želi skrenuti pozornost na znanstvenu djelatnost te institucije, odnosno, pokazati da se ona ne bavi samo arhivskom djelatnošću, nego i promicanjem arhivske struke znanstvenim radom", napomenuo je Čutura.
Dan Hrvatskog državnog arhiva obilježava se na dan kada je prije 105 godina arhivsko gradivo prenijeto s Markova trga na zagrebačkom Gornjem gradu u dvoranu na Marulićevu trgu.
Četverodnevno obilježavanje Dana počelo je otvorenjem izložbe "Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj", autora Teodore Shek Brnardić iz Hrvatskog instituta za povijest i Nenada Bukvića iz HDA. Izložba se bavi protagonistima i građom kulturne opozicije u vrijeme komunističkoga režima, koja je dosad ostala nepoznata široj javnosti, dijelom zbog nedostupnosti, a dijelom zbog političko-ideoloških predrasuda. Cilj je projekta otkrivanje različitih zbirki mnogobrojnih dokumenata i predmeta koji svjedoče o "kulturnoj opoziciji", odnosno o kulturnim i društvenim praksama raznih skupina i pojedinaca - iskazivanih bilo privatno ili javno, anonimno ili kroz otvoreni otpor - a koje su izražavale kritičko neslaganje s komunističkim režimom i njegovom kulturnom politikom u razdoblju od 1945. do 1990. D.Kć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike