Mozaik
GLAZBENICI UPUTILI PISMO PREMIJERKI MAY

Upozorili na opasnost Brexita za glazbenu industriju
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Brexit će utjecati na sve: turneje, prodaju, autorska prava i naplatu tantijema

Brojni britanski glazbenici u otvorenom pismu upućenom britanskoj premijerki Theresi May izražavaju zabrinutost zbog posljedica Brexita, "kulturološkog zatvora" koji, kako ističu, "prijeti svim sektorima glazbene industrije".


Pismo je objavljeno u britanskom "Observeru" na poticaj irskoga glazbenika Boba Geldofa, koji je organizirao kampanju za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Među potpisnicima su Sir Simon Rattle, donedavno šef dirigent Berlinske filharmonije, a od rujna prošle godine glazbeni direktor Londonskog simfonijskog orkestra te Roger Raylor, Brian Eno, Bobby Gillespie, Johnny Marr, Nick Mason, Alan McGee, William Orbit, Neil Tennant, Roger Taylor, Sting, Rita Ora, Jarvis Cocker, Ed Sheeran, Damon Albarn, pa čak i Amerikanac Paul Simon.
- Brexit će utjecati na sve sektore glazbene industrije, bez obzira na to je li riječ o turnejama, prodaji, autorskim pravima ili naplati tantijema. Zapravo, to se već događa. Nakon referenduma 2016. pad vrijednosti funte reflektirao se na znatno povećanje troškova opreme i najma studija. Ne zaboravimio ni smanjene prihode domaćinstava, što znači i manju mogućnost izdvajanja novca za odlazak u klubove i kupnju svega što ima veze s glazbom. Odlučili smo se zatvoriti u svojevrstan kulturološki zatvor - misle potpisnici pisma, aludirajući na Brexit koji bi se trebao realizirati 29. ožujka iduće godine i dodaju: "To je potpuno ludo. Moramo ponovno uzeti vlastitu budućnost u ruke, reformirati i restrukturirati EU. Kad je Europa u nevolji, Britanci zbijaju redove, ne povlače se i udvostručuju napore". Geldof poziva na organizaciju novog referenduma o izlasku iz EU-a, prema njegovu mišljenju jedinog načina da se spriječi "loš utjecaj Brexita na našu budućnost".
- Mi dominiramo tržištem svojim bendovima, pjevačica, glazbenicima, autorima, prosucentima i inžinjerima diljem Europe i svijeta, a zauzvrat Europa i svijet dolaze k nama. Zašto? Zato što smo briljantni u tome. Naša glazba pruža ruke i prihvaća sve i svakoga. To je istinita bit Velike Britanije - stoji u pismu.
Ovo pismo pojavilo se nakon sličnog upozorenja British Phonographic Industryja (BPI) prošlog mjeseca. BPI tvrdi da je potreban snažan ugovor s EU kako bi osigurao da izlazak Velike Britanije iz EU neće negativno utjecati na zaradu od izvoza glazbe. Prije toga su objavili kako je Velika Britanija u 2017. godini na glazbi zaradila sjajnih 408 milijuna funti te da je jedan od osam albuma kupljenih u svijetu 2017. bio album nekog britanskog glazbenika.
- Naša glazba ne obogaćuje samo živote naših fanova diljem svijeta nego i pridodaje britanskoj ekonomiji izvozom diljem svijeta te privlačeći brojne fanove da posjete Veliku Britaniju. Kako se približava Brexit, glazba može pomoći u predstavljanju onog uzbudljivog u Velikoj Britaniji kad budem dogovarali nove trgovačke ugovore, ali samo ako nas naša vlada podrži osiguravši snažni Brexit ugovor koji će omogućiti izvođačima da slobodno idu na turneje i zaštiti autorska prava - rekao je direktor BPI-ja, Geoff Taylor.
Tanja Kvorka
BEZ EUROPE SMO NIŠTA
Članovi grupe Massive Attack, koji su prodali više od 11 milijuna albuma diljem svijeta, Brexit znači više od financijskog problema. “Vjeruje da svi moraju dati svoj doprinos - nikad se neću žaliti što moram platiti porez ili PDV”, kaže član benda, Robert del Naja i dodaje: “Ali mi je moralno odvratno što Velika Britaniji smatra da bi za nas trebala vrijediti neka druga pravila”. Del Naja predviđa kako će se puno festivala ugasiti i da će promoteri i novi glazbenici imati puno muka. Massive Attack je bend iz Bristola, a Del Naja tvrdi: "Bez Europe, mi ne bismo bili bend koji smo dana. Kad smo nastupali u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, publika je definirala ovo što smo postali. Nikad ne bismo uspjeli bez nastupanja na tim mjestima, jer taj feedback stvara našu budućnost".
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike