Mozaik
DANI SLOVENIJE U SLAVONIJI

Slovenska kultura i običaji
predstavljeni u Slavoniji
Objavljeno 9. listopada, 2018.
Gosti iz Slovenije posjetili Đakovo, Vukovar, Ilok i Vinkovce

U organizaciji Slovenske kulturne udruge KVRS-a Radeče, agencije Polet i Grada Vinkovaca uspješno je održan festival ''Dani Slovenije u Slavoniji''.


U organizaciji udruge KVRS-a već se nekoliko godina tradicionalno organizira festival Slovenija na Ohridu, kojim su u četiri godine na Ohridu ugostili više od 2000 sudionika slovenskih udruga za amatersku kulturu. Kako su Vinkovci grad prijatelj s Ohridom, nastala je ova priča Slovenija u Slavoniji, na kojoj su već prve godine ugostili više od 200 gostiju, koji su bili jako zadovoljni s programom i ljepotama Slavonije.
U sklopu festivala ''Dani Slovenije u Slavoniji'', gosti iz Slovenije obišli su katedralu sv. Petra u Đakovu, razgledali su u pratnji vodiča Gradski muzej u Vinkovcima, gdje su se upoznali s arheološkom i etnološkom postavom. Osim toga, mogli su nešto saznati o carevima i antičkoj povijesti grada te su se u šetnji Vinkovcima, upoznali s baroknom jezgrom grada, motivima Oriona, crkvom sv. Euzebija i Poliona, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci te ranoromaničkom crkvicom sv. Ilije na Meraji.
Drugog dana posjeta Slavoniji gosti iz Slovenije posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru te su obišli Iločke podrume, crkvu sv. Ivana Kapistana u Iloku te Principovac i dvorac Odescalchi. Na povratku u Vukovaru su imali vožnju brodom uz degustaciju vina srijemskog vinogorja, čokoladnom slasticom i porukom u boci te su obišli Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav, kuću nobelovca Lavoslava Ružičke, panoramski razgled muzeja/dvorac grofa Eltza.
Posljednjeg dana festivala ‘’Dani Slovenije u Slavoniji’’ u pješačkoj zoni Grada Vinkovaca održana je Folklorna smotra, gdje su gosti iz Sovenije predstavili svoju nošnju i tradiciju KUD-ova Slovenije. Nastupili su slovenski tamburaši, folklor, puhački orkestar, ansambl usnih harmonika, ženski zbor, a predstavila se i kulinarska udruga s tradicionalnim slovenskim jeloma i vinima. U bogatom programu nastupio Tamburaški orkestar ''Cirkovce'', Folklorna skupina ''Trzinka''', Turističko-kulturno društvo ''Babinci'', Ansambl usnih harmonika ''Sorarmonica'', Puhački orkestar Ljutomer, Ženski pjevački zbor ''Trzinke'', Tamburaška skupina ''Bisernica veterani'' i Folklorna skupina ''Dravca''. M.Kokaj
Mario Kokaj
U pješačkoj zoni Grada Vinkovaca održana je Folklorna smotra, gdje su gosti iz Sovenije predstavili svoju nošnju i tradiciju KUD-ova Slovenije
Članovi udruga
Festival ‘‘ Dani Slovenije u Slavoniji‘‘ udružuje članove različitih slovenskih kulturnih udruga, folklornih, tamburaških pjevačkih grupa, te puhačkih orkestara, koji žele svojim nastupima gdje god dođu, pa tako i u Vinkovcima pokazati dio slovenske kulture i slovenskih običaja. Folklorna smotra u Vinkovcima započela je defileom svih sudionika, a nastavila se individaulanim nastupima pojedinih grupa.
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike