Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nastavljen je trend pada cijena dionica
Objavljeno 10. listopada, 2018.
Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,2 mil. kuna, što je upola manje po trgovinskom danu nego tjedan prije

Prošlog tjedna nastavio se trend pada cijena dionica na Zagrebačkoj burzi uz smanjeni obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 35,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 26,3 milijuna kuna i obveznicama 8,8 milijuna kuna prometa.
Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,2 milijuna kuna. To je upla manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Početkom tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale su pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama, gdje su ulagači pokazali strah pred najavama Središnje američke banke (FED) o novom podizanju referentne kamatne stope do kraja godine. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1781 bod (pad za 0,1 posto) uz ostvarenih 4,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio kratkotrajni oporavak dionica, pri čemu je indeks Crobex povećan na 1782 boda (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 97 milijuna kuna dnevnog prometa. To je potaknulo nadu da bi na Zagrebačkoj burzi moglo doći do preokreta i dostizanja psihološke granice od 1800 bodova. Međutim, nada za mogućim preokret bila je kratkotrajna jer su u srijedu cijene dionica ponovno potonule i srušile indeks Crobex na 1780 bodova. U četvrtak je indeks Crobex dodatno potonuo na 1774 boda (pad za 0,3 posto) uz ostvarenih 7,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1766 bodova. To je 16 bodova ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex osam je zabilježilo rast i deset pad cijene, a Zagrebačka banka - ZABA zadržala se na početnoj razini od 58,00 kuna.
Među dionicama koje su tjedan završile u pozitivnom području nalaze se Maistra (rast za 3,4 posto), Đuro Đaković grupa (rast za 1,5 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,0 posto) i Atlantic grupa (rast za 0,9 posto). Na strani tjednih gubitnika najteže su stradale dionice Brodogradilišta "Viktor Lenac", nakon što je u ponedjeljak tvrtka Palumbo Group S.p.A. iz Napulja, koja djeluje zajednički sa P&L Shiprepair holding limited s Malte, dostavila javnosti izvješće o preuzimanju riječkog brodogradilišta, čime se zacementirala vlasnička struktura. Cijena dionice Brodogradilišta "Viktor Lenac" spustila se u petak na 7,95 kn (tjedni pad za 11,7 posto). Snažan udar doživjela je cijena dionice Kraš, koja je u petak spuštena na 382,00 kn (pad za 6,8 posto), Atlantska plovidba smanjenjem na 340,00 kn (pad za 6,3 posto) te Dalekovod (pad za 5,0 posto) i Valamar Riviera Poreč (pad za 4,0 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su tri dionice. To su: Valamar Riviera Poreč (6,4 milijuna kuna), Adris grupa (4,7 milijuna kuna) i HT (3,1 milijuna kuna). Dionicama Arena Hospitality Group ostvarilo se 1,9 milijuna kuna, a Liburnija Rivijera Hoteli 1,9 milijuna kuna tjednog prometa. Na Zagrebačkoj burzi najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviera Poreč jer su se ulagači podijelili u dvije skupine. S jedne strane stali su ulagači uvjereni kako je cijena dionice Valamar Riviera Poreč ispod 38,00 kn prilika za dokupnju na padajućem tržištu, a s druge strane su bili ulagači stava da treba prodati vrijednosnicu i kapitalizirati dosadašnju zaradu.
U takvim okolnostima cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 36,30 kn. To je 1,50 kn ili 4,0 posto manje nego na početku tjedna. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,8 milijuna kuna tjednog prometa uz pad cijene na 488,00 kn (tjedni pad za 0,4 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,9 milijuna kuna prometa uz tjedni porast cijene za 0,2 posto, na 429,00 kn. Skromno se trgovalo dionicama HT do četvrtka, a nizak obujam prometa pratio je stalni pad cijene. U četvrtak i petak dionicama HT ostvario se promet po milijun kuna, a cijena se na kraju tjedna spustila na 150,00 kn. To je 3,00 kn ili 2,0 posto manje nego na početku tjedna. Cijena dionice HT za dva je tjedna potonula za 6,50 kn ili 4,2 posto. Dionicama Arena Hospitality Group snažno se trgovalo u utorak, kada se ostvarilo 1,5 milijuna kuna prometa, a vlasnika su promijenile 4203 vrijednosnice po prosječnoj cijeni od 365,18 kn. Nakon toga dionicama Arena Hospitality Group trgovalo na simboličnoj dnevnoj razini. Dionice Liburnija Rivijera Hoteli privukle su pozornost u srijedu, kada se njima ostvarilo 1,7 milijuna kuna prometa, a vlasnika u promijenile 432 vrijednosnice po prosječnoj cijeni od 3904,63 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, snizila se u petak na 111,53 boda (tjedni pad za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Erricsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, s približavanjem kraja godine tržišta kapitala postaju sve hirovitija i zato budite oprezni. Pratite vijesti s tržišta i tražite priliku na temelju vlastitih analiza i prosudbi.
Najčitanije iz rubrike