Novosti
DAN NEOVISNOSTI

Institucije moraju ulijevati povjerenje svim građanima
Objavljeno 8. listopada, 2018.
Građani su se u Saboru, u opuštenoj atmosferi, družili s Plenkovićem i Jandrokovićem, a održan je i "miniaktualac"

Hrvatska je u ponedjeljak obilježila Dan neovisnosti - praznik kojim se prisjeća odluke Hrvatskog sabora o raskidanju svih državnopravih veza s Jugoslavijom. Državni vrh na Mirogoju je tom prigodom položio vijence za sve poginule hrvatske branitelje, na Trgu sv. Marka u Zagrebu održana je svečana ceremonija velike smjene straže, a Sabor je otvorio vrata građanima.


Prisjećajući se proglašenja neovisnosti prije 27 godina, premijer Plenković je istaknuo kako je riječ o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja RH i ključnom preduvjetu za međunarodno priznanje Hrvatske, do kojeg je došlo samo tri mjeseca poslije. "To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvoga predsjednika Franje Tuđmana i uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvaren je ključni cilj slobodne samostalne i neovisne države", istaknuo je Plenković. Taj cilj, dodao je, nastavljamo i danas, ovaj put čvrsto ukorijenjeni u europskom i u transatlantskom kontekstu. Kao zadaće koje su pred nama izdvojio je jačanje gospodarskog rasta i boljeg standarda svih hrvatskih ljudi, jačanje hrvatskih institucija i njihove samostalnosti "da budu tako snažne bez bilo kakvih utjecaja i da ulijevaju povjerenje hrvatskim građanima". Na tom tragu, sve što rade i Vlada i parlamentarna većina u nastojanju je osnaživanja gospodarskih trendova, u čemu, kaže premijer, svi vidimo postignute korake naprijed. "Naravno da puno toga još treba napraviti i u toj ćemo zadaći biti ustrajni u vremenu koje je pred nama", poručio je premijer.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se prisjetio povijesnog događaja, 8. listopada 1991., koji je otvorio put k međunarodnom priznanju Hrvatske. "To je dan kada smo jasno rekli da više nismo dio Jugoslavije i da Hrvatska kreće na svoj put kao samostalna država", rekao je Jandroković. Podsjetio je i na to da je tom danu prethodilo raketiranje Banskih dvora i pokušaj da se ubije Franju Tuđmana. "Trebalo bi možda razmisliti danas što bi bilo da se zaista to i dogodilo. Očito je da je Franjo Tuđman bio čovjek koji je odigrao presudnu ulogu u stvaranju Hrvatske, naravno, uz hrvatske branitelje i sve one koji su se hrabro borili i pobijedili u Domovinskom ratu", rekao je Jandroković.
U samoj zgradi Sabora za građane je pripremljen obilazak bez prethodne najave. S njima su se u opuštenoj atmosferi družili Jandroković i Plenković te je u sabornici priređen i "miniaktualac" za građane. Na pitanje gdje je predsjednica RH i zašto im se također nije pridružila, Plenković je kratko uzvratio kako je na svečanosti njezin izaslanik. Upitan o nerijetko praznim saborskim klupama, premijer je odgovorio: "Sabor ima 151 zastupnika, nisu svi eksperti za sve. Nema tog parlamenta u svijetu u kojem svi sjede na svakoj točki. Ta je tema možda medijski poželjna, ali ne stoji. Važno je da su zastupnici tu kada se glasuje da oni koji nastupaju to čine meritorno i da zastupaju svoje stavove..."
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike