Regija
SURADNJA VUKOVARA I MAĐARSKE

Novo dječje igralište u vukovarskoj park-šumi Adica
Objavljeno 8. listopada, 2018.
VUKOVAR - U vukovarskoj park-šumi Adica otvoreno je dječje igralište čiju je gradnju i opremanje financirala vlada Republike Mađarske u okviru Programa razvoja vrtića u Karpatskom bazenu.
Igralište su otvorili Judit Szabo, načelnica Odjela za mađarske zajednice u inozemstvu u uredu mađarskog premijera Viktora Orbana, i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. Szabo je tom prigodom pojasnila kako je u realizaciji projekta uz vladu Republike Mađarske i Grad Vukovar sudjelovao i Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika.
- Od 2016. godine mađarska vlada podupire program obnove vrtića u Karpatskom bazenu, u zemljama koje su susjedi Mađarskoj, kako bi pomogla djeci i mladim roditeljima u zemljama koje graniče s Mađarskom i u kojima žive Mađari. U tu smo svrhu osigurali 38 milijardi forinti i tim smo sredstvima obnovili ili sagradili 150 vrtića i jaslica te na različite načine pomogli još 200-tinjak institucija - izjavila je Szabo i dodala kako su u Hrvatskoj obnovili sedam dječjih vrtića, s tim da planiraju opremiti i otvoriti pet dječjih igrališta, a vukovarsko je otvoreno prvo. Naglasila je kako je iznimno zadovoljna što je prvo dječje igralište u Hrvatskoj otvoreno baš u Vukovaru te zahvalila Gradu Vukovaru koji je nesebično pomogao pri ishođenju potrebnih dozvola i demonstrirao odličnu suradnju u realizaciji ovoga projekta.
- Posebno zahvaljujem na tome što gradske vlasti Vukovara pomažu Mađarima i nadam se kako će ovo igralište koristiti zajedno sva djeca koja ovdje žive - poručila je Szabo.
Za potrebnu dokumentaciju, izvođenje radova te postavljanje igrala na igralište u Adici osigurano je 80 tisuća kuna.
Dogradonačelnik Pavliček zahvalio je na donaciji i istaknuo dobru suradnju Grada Vukovara i Vlade Republike Mađarske, izrazivši uvjerenje da će ovakvih projekata biti još u budućnosti.
- Imamo iznimno dobru suradnju s mađarskom nacionalnom manjinom, posebno s Udrugom Mađara Grada Vukovara. To nije brojčano velika nacionalna zajednica u gradu, ima ih prema posljednjem popisu stanovništva oko 350, od kojih je polovica u udruzi, ali su vrlo aktivni i prisutni na svim događajima u Vukovaru - naveo je dogradonačelnik i poručio kako vjeruje da će najmlađi Vukovarci čuvati otvoreno igralište.
Otvorenju su nazočili i generalni konzul Mađarske u RH Antonio Giovanni de Blasio, saborski zastupnik iz redova mađarske nacionalne manjine Robert Janković te predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika Nandor Čapo.D.Korpoš
Deset godina Udruge Mađara
Predsjednica Udruge Mađara Grada Vukovara Rozalija Jakumetović izrazila je zadovoljstvo ovim realiziranim projektom i otvorenjem dječjeg igrališta baš na rođendan udruge koja je istoga dana proslavila deset godina uspješnog rada. "Zahvalni smo našoj matičnoj zemlji Mađarskoj na ovom projektu jer, kao što je dobro poznato, u gradu Vukovaru nemamo vrtić ni školu u kojoj bi se s djecom radilo na mađarskom jeziku, pa svoj jezik i kulturu vrijedno njegujemo samo u našoj maloj udruzi. Posebno me raduje što je dječje igralište postavljeno u park-šumi Adica te će ga moći koristiti sva djeca bez obzira na nacionalnu pripadnost“, istaknula je Jakumetović. Prema njezinim riječima, iako su brojčano mali, vukovarski Mađari odazivaju se svim gradskim manifestacijama i nastoje dati svoj doprinos zajednici u kojoj žive. Nakon otvorenja dječjeg igrališta, u Mađarskoj kući, koja je otvorena prije tri godine zahvaljujući sredstvima mađarske vlade i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, održana je proslava desetog rođendana Udruge Mađara Grada Vukovara.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana