Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA VIŠNJE STAREŠINE

Hrvatska nije štitila svoj interes
Objavljeno 8. listopada, 2018.
NAŠICE - Knjiga ‘‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda‘‘, autorice, novinarke i publicistkinje Višnje Starešine, predstavljena je u Našicama, u izdanju AvidMedie i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Autorica u knjizi nastoji, kako i sam naslov kaže, dati završni račun i prikazati rezultate rada Haškog suda te je knjiga "svojevrsni vodič kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i nepravedne presude Haškog suda", istaknuto je na predstavljanju knjige u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja u Našicama. Na predstavljanju ove knjige također je istaknuto da analizom transkripata sa suđenja, presuda i sjećanja izravnih sudionika, autorica prikazuje Haški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile rat poslije rata.
Višnja Starešina u svom obraćanju istaknula je da je u knjizi pokušala dati odgovore o djelovanju ili nedjelovanju Hrvatske kao države pred Haškim sudom.
- U Hrvatskoj se nije radilo na procesuiranju ratnih zločina. Nije postojala nijedna institucija koja bi radila da što više hrvatskih slučajeva bude procesuirano u Haagu - istaknula je Starešina. Dodala je da u pozadini svega stoji djelovanje KOS-a.
- KOS-ova mreža nametnula se kao glavni suradnik haškog tužiteljstva zato što su hrvatske institucije dopustile da to učine. Različite obavještajne službe zainteresiranih država preuzimaju upravljanje sudom, a u toj procesu Hrvatska nije sudjelovala da zaštiti vlastiti interes, naprotiv, ostavila je otvoren prostor - istaknula je Starešina i dodala da su potrebne drastične promjene u sustavu te da hrvatske institucije trebaju funkcionirati kao institucije jedne suvremene države.
Autorica je zaključila da kada u nekoj ozbiljnoj državi, državno odvjetništvo ne bi pokrenulo istragu ratnog zločina, primjerice u Vukovaru i na Ovčari, nakon 27 godina ono bi moralo snositi odgovornost.S.Fridl
Pomoglo Ministarstvo kulture
Predstavljanje knjige autorice Višnje Starešine ‘‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda‘‘ u Našicama su organizirali Knjižara Pin, Ogranak Matice hrvatske i Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice Katarina Zrinski. Kako je na predstavljanju posebno nalasio moderator susreta Rudica Čeme, predstavljanje knjige Višnje Starešine organizirano je s pomoću Ministarstva kulture Republike Hrvatske i to u sklopu projekta ‘‘Domovinski rat u književnim djelima‘‘ koji provodi Knjižara Pin.
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike