Mozaik
13. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL

Zvonimir Tišner iz Nove Subocke
uzgojio bundevu tešku 420 kg
Objavljeno 8. listopada, 2018.
U sklopu ove manifestacije održana su natjecanja za najtežu bundevu, najdužu tikvu, pekmezijada i kuhanje zelenog graha

Najtežu bundevu, tešku 420 kilograma, uzgojio je Zvonimir Tišner iz Nove Subocke, a najdužu tikvu, 277 centimetara, Đorđe Vukadinović iz mjesta Jarak (Srbija), epilog je održanog natjecanja za najtežu bundevu i najdužu tikvu u okviru 13.Tovarničkog jesenskog festivala.


Svečano ga je otvorio zamjenik župana Josip Dabro, koji je zajedno s predsjednikom organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinkom Beljom obišao štandove domaćih, ali i stranih izlagača iz BiH i Srbije, te gostiju iz Njemačke i Mađarske. Sve je započelo tradicionalnim kuhanjem pekmeza te kuhanjem zelenog graha u kotlićima, što je izazvalo veliki interes posjetitelja. Biti najbolji bila je misao vodilja i ove godine svih natjecatelja u obje kategorije. Svi su imali svoj poseban recept kako bi na kraju zadivili prosudbenu komisiju i osvojili prvo mjesto, no na vrhu ima mjesta samo za jednoga. Veliki broj natjecatelja bio je u kuhanju zelenog graha, a prvo mjesto osvojio je Miroslav Salaić iz Tovarnika, drugo mjesto Marko Papić, dok je treće mjesto osvojio KUD Ilača.
- Grah se kuhao oko tri sata, a priprema je bila uobičajna. Znači, morate imati domaće sušeno meso, grah mora biti nakiseljen te morate imati ravnomjeran balans između povrća i mesa. Malo začina po svome ukusu, i to je to. Pobjedu nisam očekivao, konkurencija je bila dosta teška, a ovo mi je bilo prvo natjecanje, tako da sam u konačnici sretan što sam osvojio prvo mjesto - rekao je Miroslav Salaić, pobjednik u pripremanju zelenog graha.
Pekmez je uvijek više od samog natjecanja, jer tu se strogo čuvaju tajne kako napraviti onaj najbolji pekmez koji će zadiviti prosudbeno povjerenstvo. Prvo je mjesto odnijela Udruga žena Tovarnik, drugo mjesto osvojila je Zavičajna zajednica BiH Hrvata Tovarnik, dok je treće mjesto osvojila Udruga umirovljenika.
- Kako bi se osvojilo prvo mjesto, morate imati dobre zrele šljive. Netko ne melje šljive i ostavi ih s kožicom, ja ih meljem. Osim toga treba lagano kuhati na početku, pa postupno pojačavati, pa onda opet lagano, tako da bi se dobio dobar pekmez. Šećer ide na kraju prema potrebi, ovisi o tome kako tko voli. Bilo nas je pet u konkurenciji i pobjedu nisam očekivala, no eto prošle smo godine treći, ove godine prvi - rekla je Ljubica Grgić iz Udruge žena Tovarnik koja je zajedno s Katicom Ferinac skuhala pobjednički pekmez.
Kako je vrijeme odmicalo, došao je najzanimljiviji dio, a to je proglašenje najtežih bundeva za ovu godinu, a prvo mjesto osvojio je Zvonimir Tišner iz Nove Subocke s bundevom teškom 420 kilograma, drugo mjesto podijelili su Ivan Udovičić iz Beravaca i Đorđe Vukadinović iz Jarka (Srbija), s bundevom koja je bila teška 340 kilograma, dok je treće mjesto osvojio Krunoslav Peić iz Lovasa s bundevom težine 280 kilograma. Zvonimir Tišner utrošio je desetak prostornih metara vode i velike količine prirodnog gnojiva u tri mjeseca uzgoja.
- Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode. Divovskim je bundevama dnevno potrebno i nekoliko stotina litara vode, ovisno o tome koliko je godina sušna - rekao je Zvonimir Tišner.
Na kraju je proglašena najduža tikva, a ponovo je prvo mjesto osvojio Đorđe Vukadinović iz mjesta Jarak (Srbija) s tikvom dužine 277 centimetara, drugi je bio Nebojša Žunić iz Hrtkovaca s dužinom 264 centimetara, a treće je mjesto osvojio Slobodan Jovanović iz Tovarnika s tikvom dužine 263 centimetra.
Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo rekao je da festival raste iz godine u godinu, pa je ovogodišnji najposjećeniji do sada. Štandove s jesenskim poljoprivrednim plodovima i prerađevinama obišlo je više tisuća posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili cijeli program, posebice izbor za najtežu bundevu. Prema riječima Ruže Veselčić-Šijaković, načelnice Općine Tovarnik, ova manifestacija ima veliko značenje za ovaj dio Srijema, a Festival raste iz godine u godinu, i po broju izlagača i po broju posjetitelja.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MILLENIUM FILMS PRIPREMA PROJEKT S BRANKOM LUSTIGOM

Crowe će u filmu glumiti Kostelića?

2

NAJAVLJEN 66. PULA FILM FESTIVAL

Bit će u znaku filmskih biografija povijesnih ličnosti

3

ŠVEDSKI REDATELJ NA 25. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Ruben Östlund predsjednik žirija