Sport
BIJELO-PLAVI SRUŠILI HAJDUK

Slavlje Osijeka na Poljudu nakon 10 godina
Objavljeno 7. listopada, 2018.
HAJDUK – OSIJEK 0:2 (0:1)

SPLIT – Stadion Poljud. Vrijeme oblačno. Teren odličan. Gledatelja: 8.545. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelci: 0:1 Boban (36), 0:2 Marić (60). Žuti kartoni: Hamza (Hajduk), Grgić, Guti, Janža (Osijek). Crveni  kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: GABRIJEL BOBAN (OSIJEK)
HAJDUK: Posavec 5,5, Juranović 6, Vučur 5,5, Borja Lopez 5,5, Filip 5, Hamza 5,5, Palaversa 5 (od 46. Jradi 5,5), Caktaš 5,5, Jairo 5,5, Gyurcso 5 (od 79. Tudor -), Ivanovski 5 (od 46. Said 5,5).
OSIJEK: Malenica 6,5, Grgić 6, Škorić 6,5, Guti 7, Janža 6, Pušić 6,5, Ćavar 6 (od 78. Lončar  -), Kamenar 6,5 (od 71. Pilj -), Hajradinović 6,5 (od 85. Štrkalj -), Boban 7,5, Marić 7.


Nogometaši Osijeka nakon deset i pol godina uspjeli su pobijediti na Poljudu. Posljednji put uspjelo im je to u proljeće 2008. godine, a cijelo desetljeće kasnije ponovili su to istim rezultatom, ponajviše zahvaljujući Gabrijelu Bobanu koji je još jednom bio neriješiva enigma za obranu Hajduka. Dva njegova bijega bila su dovoljna za dva pogotka s kojima je Osijek pobijedio i na drugom u seriji od četiri uzastopna gostovanja koja ima u ovom mini-ciklusu. Pobjeda Osijeka posve je zaslužena jer je imao potpunu kontrolu utakmice. Ta je pobjeda ujedno i potvrda dobre forme u kojoj se bijelo-plavi nalaze u posljednje vrijeme.

Boban za vodstvo Osijeka

Prvi dio susreta bio je prilično miran. Osijek se postavio dobro. Igrao je mirno i tražio pukotine u igri Hajduka. Držali su bijelo-plavi domaćina daleko od svojih vrata i nisu mu dopustili nikakav pritisak u tom dijelu utakmice. Na prvu priliku trebalo je čekati do 14. minute kada je Osijek izveo brzu akciju po lijevoj strani koju je započeo Janža, a ključni potez odigrao je Marić koji je povratnom loptom proigrao Kamenara na 12-13 metara od vrata, koji bio bez bloka, ali je pucao visoko preko vrata. Osijek je izgledao zrelije i mirnije od Splićana. No, u 25. minuti zakuhalo se pred Malenicom nakon što je neporeznom Janži loptu ukrao Juranović , proigrao Caktaša, ali su se domaćini malo spetljali, ipak na koncu je Caktaš pucao u blok obrane Osijeka, a domaćini su u toj situaciji signalizirali kako je lopta udarila u tom bloku udarila u ruku nekog od Osječana, ali Bebek tu situaciju nije vidio na  taj način pa se igra nastavila. Osijek je svoj trenutak dočekao u 36. minuti kada je Boban na odličnu dubinsku loptu Hajradinovića pobjegao obrani Hajduka, zaobišao možda i nepotrebno istrčalog Posaveca i iz teške situacije s 12-13 metara iskosa, od grede, uspio pogoditi mrežu za vodstvo bijelo-plavih koje je po svemu viđeno u tih prvih 45 minuta bilo zasluženo. Hajduk je, naime, ostao bez ijedne ozbiljnije prilike za pogodak jer su Osijekovi centralni braniči Škorić i Guti djelovali vrlo mirno i pravovremeno, a sredini terena ton igri gostiju davali su raspoloženi Kamenar i Hajradinović.

Marić potvrdio pobjedu

Tijekom odmora trener Hajduka Zoran Vulić odlučio napraviti dvije izmjene ušli su Said i Jradi, a u svlačionici su ostali Ivanovski i Palaversa. Donijelo je to jači pritisak na vrata Osijeka i prve prilike za Hajduk. Najbolju su domaćini imali u 55. minuti kada se Caktaš nakon slabe intervencije Hajradinovića, našao sam pred Malenicom koji mu je uspio ući u udarac i sačuvati mrežu. Tri minute kasnije se mreža Osijeka zatresla nakon što je Malenica odbio jedan mlak pokušaj glavom na koji je natrčao Said poslao loptu u vrata, ali je bio u zaleđu, pa pogodak nije priznat. Odgovor Osijeka bio je pravi. U 60. minuti Pušić je odigrao odličnu loptu za Bobana koji je izbjegao zaleđe sjurio se u kazneni prostor, proigrao Marića za trenutak se činilo kako će Lopez raščistiti opasnost, ali je Marić bio uporan i u padu uspio poslati loptu u mrežu i tako udvostručio prednost bijelo-plavih. Nakon toga, očekivano je splasnuo elan kod domaćih, a Osijek čuvao stečenu prednost. Istina, ne možemo reći da je to baš činio mirno jer su nekako prelako Osječani gubili lopte na sredini terena, ali to im nije donijelo previše problema kada je defanziva u pitanju. U samoj završnici susreta imao je Osijek neke mogućnosti zabiti i treći pogodak, ali pobjeda je i ovako bila dovoljno slatka. D.Keler

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike