Regija
13.TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL

Zvonimir Tišner iz Nove Subocke uzgojio bundevu tešku 420 kilogram
Objavljeno 7. listopada, 2018.
Natjecanje za najtežu bundevu, najdužu tikvu, pekmezijada i grahijada

TOVARNIK - Najtežu bundevu od 420 kilograma uzgojio je Zvonimir Tišner iz Nove Subocke, dok je najdužu tikvu 277 centimetara, uzgojio Đorđe Vukadinović iz mjesta Jarak (Srbija), epilog je natjecanja za najtežu bundevu i najdužu tikvu u okviru 13.Tovarničkog jesenskog festivala.

Sve je započelo tradicionalnim kuhanjem pekmeza te kuhanjem zelenog graha u kotlićima što je izazvalo veliki interes posjetitelja 13.Tovarničkog jesenskog festivala. Biti najbolji bila je misao vodilja i ove godine svih natjecatelja u obje kategorije. Svi su imali svoj posebni recept kako bi na kraju zadivili prosudbenu komisiju i osvojili prvo mjesto, no kako je dobro poznato na vrhu ima mjesta samo za jednoga, tako i na ovom natjecanju.

- Veliki broj natjecatelja imali smo u kuhanju zelenog graha, a prvo mjesto osvojio je Miroslav Salaić iz Tovarnika, drugo mjesto Marko Papić, dok je treće mjesto osvojio KUD Ilača.
- Grah se kuhao oko tri sata, a priprema je bila uobičajna, znači morate imati domaće sušeno meso, grah mora biti nakiseljen, te morate imati ravnomjeran balans između povrća i mesa. Malo začina po svome ukusu i to je to. Pobjedu nisam očekivao, konkurencija je bila dosta jaka, ako da sam u konačnici sretan što sam osvojio prvo mjesto, rekao je Miroslav Salaić, pobjednik u pripremanju zelenog graha.

Pekmez je uvijek više od samog natjecanja, jer tu se strogo čuvaju tajne kako napraviti onaj najbolji, a ove je godine prvo mjesto pripalo Udrugzižena Tovarnik, drugo mjesto osvojila je Zavičajna zajednica BH Hrvata Tovarnik, dok je treće mjesto osvojila Udruga umirovljenika.

- Kako bi se osvojilo prvo mjesto morate imati dobre zrele šljive. Netko ne melje šljive i ostavi s kožicama, ja ih meljem. Osim toga treba lagano kuhati na početku, pa postupno pojačavati, pa onda opet lagano, tako da bi se dobio dobar pekmez. Šećer ide na kraju po potrebi, zavisi kako tko voli. Bilo nas je pet u konkurenciji i pobjedu nisam očekivala, no eto prošle godine treći, ove godine prvi, rekla je Ljubica Grgić iz Udruge žena Tovarnik koja je zajedno s Katicom Ferinac skuhala pobjednički pekmez.

Kako je vrijeme odmicalo došao je najzanimljiviji dio, a to je proglašenje najtežih bundeva za ovu godinu, a prvo mjesto osvojio je Zvonimir Tišner iz Nove Subocke s bundevom teškom 420 kilograma, drugo mjesto su podijelili Ivan Udovičić iz Beravaca i Đorđe Vukadinović iz Jarka (Srbija) s bundevom koja je težila 340 kilograma, dok je treće mjesto osvojio Krunoslav Peić iz Lovasa s bundevom o 280 kilograma.

Zvonimir Tišner utrošio je mnogo vode i velike količine prirodnog gnojiva. u tri mjeseca uzgoja: "Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode. Divovskim je bundevama dnevno potrebno i nekoliko stotina litara vode, ovisno koliko je godina sušna, rekao je Zvonimir Tišner.

Na kraju je bilo proglašenje najduže tikve, a ponovo je prvo mjesto osvojio Đorđe Vukadinović iz mjesta Jarak (Srbija) s tikovom dužine 277 centimetara, drugi je bio Nebojša Žunić iz Hrtkovaca s tikvom od 264 centimetara, dok je treće mjesto osvojio Slobodan Jovanović iz Tovarnika s tikvom dužine 263 centimetra.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo rekao je da festival raste iz godine u godinu pa je ovogodišnji najposjećeniji do sada. Štandove s jesenskim poljoprivrednim plodovima i prerađevinama obišlo je više tisuća posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili cijeli program posebice izbor za najtežu bundevu.

Prema riječima Ruže Veselčić-Šijaković, načelnice Općine Tovarnik, ova manifestacija ima veliki značaj za ovaj dio Srijema, a Festival raste iz godine u godinu, kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja.

Tovarnički jesenski festival svečano je otvorio zamjenik župana Josip Dabro koji je zajedno predsjednikom organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinkom Beljom obišao štandove domaćih, ali i stranih izlagača iz BiH i Srbije, te gostiju iz Njemačke i Mađarske.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike