Zdravlje
OSTEOARTRITIS NOVOSTI U LIJEČENJU

Stižu i dobre vijesti za oboljele
Objavljeno 6. listopada, 2018.
Osteoartritis će do 2030. postati najveći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji

Savez za mišićno-koštano zdravlje proglasio je razdoblje od 2010. do 2020. Desetljećem kostiju i zglobova, a jedna od aktivnosti održanih u povodu toga jest i poslijediplomski tečaj trajne edukacije prve kategorije za liječnike, pod nazivom ‘‘Novosti u liječenju osteoartritisa koljena‘‘. S obzirom na to da je ta bolest multifaktorijalna, učinkovito liječenje zahtijeva multidisciplinaran pristup te kombinaciju modaliteta.


U skladu s time skup je okupio velik broj stručnjaka, a svoja predavanja održalo je čak 25 specijalista različitih profila, dominantno specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine iz klinika i zavoda Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Osteoartritis kronična je progresivna degenerativna bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Glavni simptomi osteoartritisa su bol i kratkotrajna zakočenost zgloba. U određenom razdoblju simptomi mogu biti minimalni, a potom se intenzivirati zbog nespecifičnih okolnosti, primjerice, meteoroloških promjena, pri čemu posebice hladnoća i vlažnost zraka pojačavaju bolove i smanjuju funkciju zglobova. Osteoartritis ne zahvaća samo hrskavicu i priliježeću kost, nego prouzrčuje i slabost okolnih mišića i ligamenata. Također, kod osteoartritisa koljena bol je intenzivnija pri hodu niz stube nego pri hodu uza stube te se pojačava nakon fizičkog opterećenja. Kod bolesnika s teškim osteoartritisom, kod kojih konzervativni postupci liječenja nisu dovoljni, zglob se, primjerice, kuka ili koljena, zamjenjuje se endoprotezom.
Rezultati istraživanja doveli su, između ostalog, i do razvoja inovativnih lijekova poput kristaliziranog glukozaminsulfata, koji primarno djeluje simptomatski, a, prema rezultatima studija, potencijalno sprječava progresiju bolesti. Ta terapijska metoda dostupna je i pacijentima u Hrvatskoj, no još je uvijek relativno nepoznata i nedovoljno zastupljena u liječenju.
Voditeljica tečaja, primarius doc. dr. sc Dubravka Bobek, pročelnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom u KB-u Dubrava, svoje je predavanje posvetila upravo temi "Novosti u farmakološkom liječenju osteoartritisa". Iznijela je nove smjernice za liječenje osteoartritisa (ESCEO), koje preporučaju upravo primjenu inovativnih simptomatskih sporodjelujućih lijekova. "Novi lijek iz ove skupine koji je dostupan hrvatskim pacijentima jest kristalizirani glukozaminsulfat, koji učinkovitije smanjuje bol, zakočenost i druge simptome osteoartritisa od ostalih oblika glukozamina jer mu posebna formulacija omogućuje bolje prodiranje u sam zglob. Naime, mehanizam na kojem se temelji učinak ovoga lijeka poboljšanje je metabolizma hrskavice, poticanje sinteze proteoglikana te protuupalni učinak. Rezultati kliničkih studija pokazuju usporeno sužavanje zglobnog prostora u odnosu prema kontrolnoj skupini, zbog čega ovaj lijek, osim što smanjuje bol, potencijalno usporava i progresiju bolesti", kazala je doc. dr. Bobek.
Osim o novostima u farmakoterapiji stručnjaci su govorili i o novostima u ultrazvučnoj dijagnostici, fizikalnoj terapiji, primjeni ortopedskih pomagala i važnosti pravilne prehrane, a posebno predavanje posvećeno je i regenerativnoj medicini, sve u svrhu odgađanja potrebe za totalnom endoprotezom koljena.
Jasminka Knežević
Nove mogućnosti liječenja
Osim što ova bolest utječe na kvalitetu života pojedinaca, ona snažno opterećuje i cjelokupni zdravstveni sustav. Zanimanje za osteoartritis iz godine u godinu raste jer se kontinuirano traga za novim i inovativnim mogućnostima liječenja. Stručnjaci se slažu da nove terapijske metode postoje, osobito u farmakološkom liječenju, no da se ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri. Trenutno dostupno liječenje osteoartritisa uglavnom je palijativno, usmjereno na uklanjanje simptoma, pa su stoga znanstvena istraživanja usmjerena razumijevanju složenih patoloških mehanizama ove bolesti kako bi se pronašao način da se bolest spriječi, uspori ili zaustavi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike