Osijek
USPJEŠAN DAN HRVATSKE U GRAZU

Anušić: Naša županija može
biti vodeća turistička destinacija
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Dani Hrvatskog turizma iduće će se godine održati u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

Na manifestaciji Dan Hrvatske, održanoj 3. listopada u Grazu, koju je organizirala Hrvatsko-austrijska gospodarska komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić predstavio je gospodarske resurse i turističke potencijale naše županije.


Bila je to idealna prilika da se austrijskim institucijama, poduzetnicima i turističkim djelatnicima predstavi autohtona ponuda slavonske i baranjske kulture. Naime, brojni su poslovni ljudi iz Austrije dugogodišnji partneri Županije, a ovom prigodom stvorio se novi iskorak u gospodarskoj suradnji. Predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Martin Schaller i Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath HTL Hrvatska bili su među više uglednih panelista konferencije na kojoj su naglasili velik potencijal kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, posebice u Osječko-baranjskoj županiji, te prenijeli austrijska iskustva u razvitku takve turističke ponude.
"Poznato je da je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, ali i u Austriji, tako da postoji mnogo toga što bismo mogli zajedno napraviti. Austrijanci jako rado dolaze u Hrvatsku na godišnji odmor, ali i hrvatski državljani rado dolaze u Austriju, pa se dobro dopunjujemo. Upravo to želimo još više izgraditi i učvrstiti", naglasio je Schaller. Ministar turizma Gari Capelli istaknuo je da je u tijeku izrada Strategije razvoja turizma, koja će stvoriti mogućnosti za razvoj turizma u Slavoniji, a jedan od važnih koraka u tom smjeru je organizacija Dana hrvatskog turizma u Osječko-baranjskoj županiji. "Zakoni koji su sada u proceduri itekako će djelovati na mogućnosti boljeg i kvalitetnijeg razvoja proizvoda koje Slavonija ima. Svih je pet slavonskih županija u plusu ove godine, pa je očito da kroz gastronomiju, cikloturizam i sve posebne oblike turizma kontinent jača", uvjeren je ministar Capelli.
Župan Ivan Anušić naglasio je kako su reakcije nakon predstavljanja turističkih potencijala u Münchenu, Bruxellesu i sada u Grazu izvrsne. "Sredine kojima smo predstavili našu županiju kao turističku destinaciju izuzetno su pozitivno reagirale. Mi smo za njih novootkrivena destinacija, a gosti koji nas posjete odlaze puni dojmova. Imamo predispozicije postati vodeća kontinentalna turistička destinacija, a pritom zasigurno puno toga možemo naučiti upravo od Austrije, i to iz njihova primjera cjelogodišnjeg turizma. Austrijanci su naš strateški partner ne samo u turizmu nego i u gospodarstvu i zato je ovaj posjet stvorio dobru podlogu za daljnju suradnju", rekao je Anušić. Župan je također istaknuo važnost održavanja Dana hrvatskog turizma u Slavoniji sljedeće godine.
"Prvi će se put Dani hrvatskog turizma održavati u Osijeku, odnosno Osječko-baranjskoj županiji. To je velik događaj u koji će biti uključene sve županije na istoku Hrvatske, a u tu priču krećemo zajedno s Vladom RH i ministarstvima. To je izuzetno kvalitetna i dobra prilika da se pozicioniramo i postanemo vidljivi u cijelom svijetu", zaključio je župan.
Nefreteta Z. Eberhard
Župan kaže kako su reakcije nakon promocije turističkih potencijala OBŽ-a u Münchenu, Bruxellesu i Grazu izvrsne
KULEN; VINO I RAKIJA
Sudionici konferencije Dan Hrvatske 2018. u Grazu imali su priliku pogledati nagrađeni turistički film naše županije te čuti a cappella sastav Akvarel iz Osijeka, ali i kušati slavonske delicije kao što su kulen, sir, hladno prešano ulje, domaće voće i povrće, vina i rakije.
Možda ste propustili...

FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Svečano promovirani prvostupnici

IZASLANSTVO FRANCUSKOG GRADA U POSJETU OSIJEKU

Razgovor o tehnološkim inovacijama za bolje životne uvjete građana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIDLJIVE VIZURE IZAZOVNOG PROSTORA U TVRĐI

Već skidaju skele sa Stare pekare i popločavaju Trg

2

ODRŽAN PRVI „HOD ZA ŽIVOT“ U OSIJEKU

Gotovo 3.000 građana
hodalo u osječkoj koloni
za zaštitu nerođenih

3

TRAGOM DOJAVE ČITATELJA O STRANOM BRODU

Stručnjaci iz Mađarske ispituju dravsko korito

oglas