Ekonomija
ENERGETKSA TRANZICIJA

Nove, niže cijene fotonapona povećat će isplativost njihova korištenja
Objavljeno 6. listopada, 2018.
Europska komisija ukinula je antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih panela

Europska komisija ukinula je, početkom rujna, antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih panela. Odluka je donesena nakon razmatranja potreba proizvođača i onih koji koriste ili uvoze solarne panele, a odlučeno je da u najboljem interesu EU, nakon pet godina primjene, odustati od antidampinških carina na uvoz solarnih panela iz Kine.Odlukom donesenom u ožujku 2017. godine Komisija je nastojala pronaći ravnotežu između interesa korisnika, uvoznika i proizvođača ovakvih panela u EU ali i osigurati da potrošači ovog tržišta mogu kupiti panele po cijenama blizu razine svjetskog tržišta. Nakon savjetovanja s državama članicama, Komisija je, iznimno, odlučila produžiti mjere za 18 mjeseci kao kompromis između konkurentskih interesa. Razina mjera postupno se smanjivala tijekom ovih godinu i pol, kako bi se uvoznim cijenama EU omogućio progresivno usklađivanje s cijenama na svjetskom tržištu. Komisija je primijetila da se situacija na tržištu nije promijenila u mjeri u kojoj bi to opravdalo daljnje produljenje mjera koje su sada izvan zakazanih 18 mjeseci te je je odbila zahtjev industrije za nastavkom mjera.
- Za korisnike u Hrvatskoj je najvažnije pitanje kakve će biti posljedice po nas. Nekoliko domaćih proizvođača fotonaponskih modula sigurno nije sretno zbog ove odluke Europske komisije, ali bi trebali biti zadovoljni svi koji razmišljaju o ugradnji fotonaponskih sustava na svoje obiteljske kuće ili gospodarske zgrade, kazuje Daniel Srb, ovlašteni energetski certifikator i stalni suradnik našeg lista po pitanje energetike.
Procjene analitičara ukazivale su na 2021. godinu kao moguću prekretnu godinu u kojoj će električna energija proizvedena iz fotonaponskih sustava u Hrvatskoj postati jeftinija od električne energije koju isporučuje krajnjim korisnicima HEP po današnjim cijenama. U većini ostalih zemalja članica EU to se očekivalo u 2020. godini ili čak i ranije.
- Ovo ukidanje antidampinških carina cijeli će proces energetske tranzicije ubrzati. Već sada se pokazuje isplativost korištenja električne energije iz fotonaponskih sustava u odnosu na cijenu električne energije koju nude HEP i drugi isporučitelji. Prosječno trajanje povrata ulaganja u "fn" sustav u kontinentalnoj Hrvatskoj danas je oko devet godina, a u južnoj Hrvatskoj je kraći od sedam, kazuje Srb.
Osnovna posljedica ukidanja antidampinških carina na fotonaponske module biti će pad cijena fn modula i na domaćem tržištu. Očekuje se postupan pad cijena za oko 30 posto u roku od 60 dana.
S novim cijenama opreme za korištenje energije sunca povećat će se razina isplativosti korištenja fotonaponskih sustava u brojnim slučajevima. Pojavljivat će se nova rješenja i u zgradarstvu, na tržištu će se pojaviti brojni novi uređaji za ekonomičniju pripremu potrošne tople vode ili čak za grijanje.
Obzirom da se pretpostavlja otvaranje oko 40.000 novih radnih mjesta u EU u području korištenja fn sustava kao posljedica ukidanja ovih carina, postoje sjajne mogućnosti i za otvaranje novih radnih mjesta i u Hrvatskoj.
Za razliku od perioda od prije nekoliko godina, kada je osnova isplativosti korištenja fn sustava bila dobivanje poticajne cijene za isporučenu električnu energiju iz ovih sustava, danas je poticajna cijena postala nepotrebna. Jedino, stava je našu sugovornik, što u Hrvatskoj treba je omogućiti primjenu fotonaponskih sustava bez administrativnih blokada.
- Ako se naša država pokaže u tome sposobna, što do sada nije bila, te omogući široko korištenje fotonaponskih sustava u kućanstvima, zgradarstvu, ali i industriji, stvoriti će se novi zamašnjak ubrzanog gospodarskog razvoja. Nasuprot tome, dopusti li politika isporučiteljima električne energije da nametnu brojna administrativno-tehnička ograničenja primjene fotonaponskih sustava koja nisu potrebna niti opravdana, ponovno ćemo propustiti priliku za novi gospodarski polet koji energetska tranzicija omogućuje, upozorava Srb. Dario Kuštro

Široko korištenje
- Ako država omogući široko korištenje fotonaponskih sustava, stvorit će se novi zamašnjak ubrzanog gospodarskog razvoja. Ako pak dopusti isporučiteljima električne energije da nametnu ograničenja, propustit ćemo priliku za gospodarski polet - upozorava Srb.
Pretpostavka je da bi se kao posljedica ukidanja ovih carina moglo otvoriti 40.000 novih radnih mjesta
Možda ste propustili...

ZLATNA KUNA ZA 2018. U KATEGORIJI MALIH TVRTKI

Barrage - financijske usluge za banke