Zdravlje
PREPOZNAJTE ZNAKOVE

Svrab: Redovito održavanje higijene neće spriječiti zarazu
Objavljeno 8. listopada, 2018.
Glavni čimbenik rizika za prijenos je napučenost, pa se javlja u javnim ustanovama

Svrab, šuga ili scabies zarazna je, parazitarna kožna bolest koju izaziva okrugli člankonožac s osam nogu - Sarcoptes scabiei var. hominis. Jedini rezervoar je čovjek. Svake godine u svijetu oboli otprilike 300 milijuna ljudi. Od svraba obolijevaju svi, neovisno o spolu, dobi i socijalnom statusu.


Redovito održavanje higijene neće spriječiti zarazu ako je ostvaren kontakt sa zaraženom osobom.Glavni čimbenik rizika za prijenos bolesti je napučenost, pa se kao zaraza javlja u javnim ustanovama: školama, dječjim vrtićima, staračkim domovima i vojarnama. Ženka parazita velika je samo 0,5 mm, živi u kanalićima koje buši u površinskim slojevima kože i u njima polaže 20 - 30 jaja, što izaziva jak svrbež. U sljedećih nekoliko dana iz jaja izlaze ličinke, one se “presvlače” nekoliko puta dok se ne razviju u odrasle mužjake i ženke koji izlaze na površinu kože. Nakon oplodnje mužjaci ugibaju, a ženke započinju novi ciklus polaganja jaja, a u koži domaćina mogu preživjeti od tri do četiri tjedna. Grinje se prenose dugotrajnijim tjelesnim kontaktom, dužim od deset minuta.

Simptomi i oblici bolesti

Prvi znak da je osoba zaražena intenzivan je svrbež kože, posebno noću i na toplom, danju se smiruje. Javlja se otprilike 2 - 8 tjedana nakon kontakta sa zaraženom osobom, ali ako je došlo do ponovne zaraze, tada se svrbež javlja već nakon 1 - 4 dana od izlaganja grinji. Nesnosan svrbež nastaje kao imunološka reakcija domaćina na bjelančevine parazita. Na koži se mogu uočiti simetrične promjene u obliku crvenkastog osipa, mjehurića i sitnih kanalića, crvenkasto-sive boje koji su zavijeni i dugi nekoliko milimetara, a na jednom kraju mogu imati jedva vidljivu tamnu mrljicu, ženku koja polaže jaja na kraj kanalića. U kasnijem tijeku češanjem nastaju ogrebotine i kraste koje se mogu inficirati sekundarno bakterijama, pa se kanalići teže uočavaju. U djece mogu biti zahvaćeni i glava, lice, vrat, dlanovi i tabani, dok u odraslih to nije prisutno.

Klinički oblici bolesti

Klasični svrab ima većina oboljelih. Norveški svrab ili hiperkeratotički oblik javlja se vrlo rijetko i uglavnom je prisutan kod zapuštenih slučajeva, kronično bolesnih, slabije otpornih starijih i kod imunokompromitiranih, poput oboljelih od AIDS-a. Osobe oboljele od tog oblika svraba izrazito su zarazne za okolinu jer je u njihovim kožnim promjenama prisutan vrlo veliki broj parazita. Promjene se nalaze po cijelom tijelu, u obliku generaliziranog dermatitisa i zadebljanja kože, a uobičajeni svrbež može izostati. Kod norveškog svraba, rizičnim za prijenos bolesti smatra se čak i kratkotrajno rukovanje. Bolesnika je potrebno brzo i učinkovito liječiti kako bi se spriječilo širenje svraba u okolinu. Scabies incognito neobičan je, atipični oblik svraba koji se javlja nakon lokalne primjene kortikosteroida.Svrab je bolest čije je prijavljivanje obvezno prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Osoba se smatra zaraznom do potpunog završetka liječenja, i u tom razdoblju ne treba ići u školu, na posao, na liječenje u dnevnu bolnicu i slično.

Antiskabicidna sredstva

Neobično je važno učinkovito uništavanje grinja i njihovih jaja na tijelu oboljelih, kao i predmetima kojima se koristio, kao što su posteljina, odjeća i ležaj. Lijek izbora je 5 % permetrin u obliku kreme, losiona ili gela kod odraslih i djece starije od dva mjeseca. Ne bi se trebao primjenjivati odmah nakon kupanja kad je koža pojačano prokrvljena jer to ubrzava sistemsku apsorpciju lijeka i povećava opasnost od iritacije kože. Nanosi se na čistu, suhu kožu od vrata do nožnih prstiju, ali treba izbjegavati oči, nos i usta. Posebno ga oprezno treba utrljati ispod noktiju, gdje se mogu zadržati paraziti. Kod djece treba nanijeti sredstvo i na lice i na vlasište. Nakon što se krema osuši, treba odjenuti čistu odjeću, promijeniti posteljinu i ostaviti da lijek djeluje bar osam sati, najbolje preko noći. Potom se ispire i odijeva čista odjeća.
dr. Ivana ROKSANDIĆ-KRIŽAN, spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom
Nakon liječenja
Svrbež može potrajati i do dva tjedna nakon uspješno provedenog tretmana. Samo ako traje duže od mjesec dana i pojave se nove promjene, treba se javiti liječniku. Posteljinu, rublje i ručnike oboljelog, koju je koristio unutar tri dana od početka liječenja treba oprati na temperaturi većoj od 60 °C ili kemijski očistiti. Parazit ne može preživjeti izvan čovjekova tijela duže od 48 do 72 sata, kao ni izlaganje temperaturi od 50 °C, ili višoj, duže od deset minuta. Madrace i pokrivače koji se ne mogu prati treba sedam dana držati u zatvorenim plastičnim vrećama.
Suzbijanje svraba
Rano postavljanje dijagnoze i učinkovito liječenje najvažnije su mjere suzbijanja. Obvezno je istodobno liječiti bolesne i sve osobe iz neposredne blizine oboljelog, kao i spolne partnere, bez obzira na to imaju li simptome ili ne. U posebnoj su opasnosti osobe koje njeguju nemoćne osobe, patronažne sestre i njegovateljice.
Svrab se prenosi
l dužim izravnim tjelesnim kontaktom (ne rukovanjem, ni zagrljajem)

l spolnim kontaktom

l odjećom koju se dijeli sa zaraženim

l rijetko u bazenima

Najčešća mjesta gdje počinje svrab

l između prstiju šake

l ručni zglob

l podlaktice i laktovi

l pazušne jame

l donja strana trbuha

l oko bradavica dojki

l donja strana stražnjice
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike