Zdravlje
RUŽIČASTI LISTOPAD

Nacionalna kampanja Udruge Sve za nju
Objavljeno 8. listopada, 2018.
Približno 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.
Prometne nesreće, prirodne nepogode i bolesti česti su uzroci smrti koji nas svakodnevno okružuju. Većina takvih dolazi neočekivano, ljudi koji tako gube živote nisu imali nikakve naznake da bi se išta moglo dogoditi. Ali karcinom je jedan od primjera koji dokazuje upravo suprotno. U većini slučajeva karcinom koji je otkriven u ranom stadiju može se uspješno izliječiti.
S ciljem utjecaja na svijest i promicanja prevencije održana je konferencija za novinare koja je okupila mnoge partnere projekta – Ružičasti listopad. Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.
“Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina, kojima će djeca donijeti edukativni letak Mama budi zdrava. Poštujući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju, pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koji će u tome pomoći”, naglašavaju u Udruzi.
Projekt će biti proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću koji su projekt nagradili u sklopu Javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“.
Mehanizam akcije je sljedeći: učenicima srednjih škola u 22 grada u Hrvatskoj bit će uručeni letci Mama budi zdrava koje će oni ponijeti svojim mamama, tetama, bakama… Tog dana simbolično će biti napravljena i fotografija učenika s ružičastim balonima..J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana