Tehno
TEST: LOGITECH G840 I G640

Podloga je važna za optimizirani rad vašeg "glodavca"
Objavljeno 5. listopada, 2018.
Iiako današnji miševi mogu raditi na gotovo svim podlogama, dobra podloga je ipak neizostavna

Sjećate li se starih kugličnih miševa? Ako ste jedan od onih koji su se koristili računalom prije 20-ak i više godine, tada ste gotovo poprilično sigurno imali i kuglični miš. Uz njega neizostavan dio bila je i podloga.



Povratak podloga

Uporaba podloge za miš imala je nekoliko ključnih funkcija. Prva i osnovna bila je omogućiti glatko klizanje kuglice unutar miša. Drugi razlog bio je čišćenje kuglice jer bi se klizanjem po podlozi nakupljalo manje prljavštine, a i ona koja se prikupi lakše se čistila. S pojavom prvih laserskih miševa, među kojima je lider bio upravo Logitech, podloge su postupno padale u zaborav. No, nažalost, to nikako ne bi trebao biti slučaj! Naime, iako današnji miševi mogu raditi na gotovo svim podlogama, dobar je primjer Logitech MX Master 2S, koji će nesmetano raditi čak i na staklu, dobra podloga je ipak neizostavni dio svakog korisnika koji želi najbolje korisničko iskustvo. Ako se pitate zašto bi se netko odlučio na kupnju podloge, kada već rekosmo da miš danas može raditi na svakoj podlozi, razloga je i više nego što biste očekivali.

Najbolje performanse

Prvi i osnovni razlog je optimiziran rad. Naime, iako miš može raditi na svakoj podlozi, ako koristite podloge, kao što su primjerice Logitech G840 ili G640, možete biti sigurni u najbolje performanse svog „glodavca“. Tako upravo gameri danas najčešće kupuju ovakve podloge jer s njima mogu biti sigurni u najbolje optimiziran rad i preciznost miša. Zato upravo Logitech G840 i G640 jesu namijenjene igračima, no naravno i svim drugim korisnicima. Drugi je razlog bolje klizanje miša. Miševi danas često imaju klizače, odnosno dodirne točke s površinom, izrađene od neke vrste plastike ili teflona. Radom s mišem bez podloge ovi klizači mogu biti doslovce uništeni, dok će s podlogom biti maksimalno očuvani. Mislimo da je svima lakše gurati „pero“ nego „ciglu“, jer upravo je takav dojam nakon što jednom isprobate rad miša na podlozi. Treći je razlog urednost površine. Jeste li ikada vidjeli pohaban radni stol na mjestu gdje je miš? To nije rijetkost jer od količine trenja to se mjesto može relativno brzo uništiti, a od lijepog radnog stola nastaje ruglo. Uz to, velike podloge poput Logitech G840 predviđene su za pokrivanje cijele radne površine, što je izvrsno!

Logitech G840 i G640

Logitech u svojoj ponudi nudi nekoliko vrhunskih podloga, a isprobane Logitech G840 i G640 zasigurno mogu zadovoljiti većinu korisnika. Izrađene su od tkanine učvršćene na svojevrsnu gumenu podlogu koja, osim što daje određenu udobnost pri radu, sprječava i klizanje podloge. Logitech G840 podloga posebno je zanimljiva jer donosi masivnu pokrivenost od 90 x 40 centimetara, a kao takva prekrit će cijelu radnu površinu. Manja podloga oznake G640 pokriva 40 x 46 cm. Kvaliteta izrade je očekivano vrhunska, a uz to i estetski dojam je na najvišoj razini. Rad na podlogama je odličan zbog udobnosti i lakog klizanja miša, a održavanje jednostavno povremenim brisanjem podloge. Cijene za Logitech G840 i G640 iznose oko 350, odnosno oko 300 kuna. Tražite li podloge ili počinjete razmišljati o njima – naše preporuke su tu!
Marin Režić
Kvaliteta izrade je očekivano vrhunska, a uz to i estetski dojam je na najvišoj razini
Cijene za Logitech G840 i G640 iznose oko 350, odnosno oko 300 kuna.
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike