Dome slatki dome
DIZAJN

Dječja soba - prostor ispunjen veseljem
Objavljeno 4. listopada, 2018.
Spretnom kombinacijom boja i dizajna moguće je prostor mijenjati i nadograđivati u skladu s potrebama vašeg djeteta.

Od rođenja pa do mladenačke dobi dječja je soba prostor izložen stalnim promjenama, i u funkcionalnom i u dekorativnom smislu. Kako bi troškovi uređenja ovog prostora bili što manji, preporučljivo je koristiti elemente namještaja neutralnog dizajna.


Dječja je soba prostor ispunjen veseljem, a najbolje će ga prikazati boje. Spretnom kombinacijom boja i bezvremenskog dizajna moguće je prostor mijenjati i nadograđivati u skladu s potrebama vašeg djeteta.
Potrebe za bebu odnosno dijete predškolskog ili školskog uzrast potpuno su različite. Pametnim odabirom namještaja stvorite bazu za širenje kreativnih mogućnosti. Krevetić, ormar i ladičar trebaju biti osnovni element svake dječje sobe. Odaberite neutralne boje poput toplobijele, svjetlosive ili svijetle strukture drva, a detalje birajte u bojama koje će odgovarati temperamentu djeteta. Najmanje jedan zid obojite izražajnom bojom ili postavite tapetu, a u detalje namještaja uvedite boje koje ste već odabrali. Detalji poput ručkica, jedne ili više fronti ladica ili leđa polica odličan su odabir za igru bojama. Pri tome pazite na kontraste - na bojeni zid postavite svijetle elemente namještaja, a na svijetle zidove elemente u boji. Dekorativni ili jednobojni tepih upotpunit će ugođaj.
Kako dijete raste, mijenjaju se i njegove potrebe, pa će u dogledno vrijeme doći do promjene kreveta. Na tržištu se nude različiti modeli kreveta, ali ono na što treba obratiti najviše pozornosti je čvrsta konstrukcija (poželjno je puno drvo) i dizajn koji će odgovarati postojećem namještaju. Krevet treba biti neutralnih tonova poput osnovnih elemenata sobe ili ga možete naglastiti neobičnim dizajnom, kao naglasak u prostoru.
To može biti krevet koji imitira različite predmete ili krevet na kat koji pruža dodatni iskoristivi prostor ispod zone spavanja. Ovaj je odabir dobar jer u prvoj fazi omogućuje višak prostora za igru i druženje, a u kasnijoj omogućuje smještaj dodatnog kreveta, radnog stola ili spremišta, ovisno o potrebama. Neutralni dizajn možete obogatiti dekorativnim zastorima koji će ponovo biti u vezi s već postojećim bojama u sobi, a mogućnost čestih izmjena pridonijet će doživljaju sobe.
Rana mladenačka dob vrijeme je izražavanja svoje osobnosti, pa neutralna baza sobe može biti pravi izazov za kreativnost vašeg djeteta. Boje zidova, slike, posteri, natpisi ili dekorativni predmeti dat će vrlo snažan identitet prostoru i oslikati karakter vašeg djeteta, a prostor će dobiti potpuno novi izražaj u odnosu prema dosadašnjem. Neka se soba vašeg djeteta mijenja u skladu s njegovim rastom i razvojem. Pružite mu slobodu u okviru ograničenih financijskih mogućnosti jer kreativnost i ljepota često ništa ne koštaju, ali traže promišljanje i trud.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Neutralne boje
Odabir neutralnih boja sobe omogućuje uvođenje tri-četiri različite boje u detalje, što je velika prednost. Kako dijete raste, mijenjaju se i sklonosti prema bojama, pa će mogućnost kombiniranja biti vrlo velika. Odaberite radni stol u boji i dizajnu koji odgovara postojećem stanju sobe. Radna stolica može biti vizualno dinamična, ali svakako ergonomska. Police uz radni stol su obvezne - iskoristite ih kao dekorativni detalj na zidu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike