Novosti
NEUSPJELI PERFORMANSI U SABORNICI

Saborski površni igrokazi o vrlo ozbiljnim temama
Objavljeno 28. rujna, 2018.
“Da su dosljedni, tražili bi da se njih izuzme iz povećanja plaća”

Saborske zastupnike ove jeseni čekaju rasprave i odluke o zakonima i reformama koji će se vrlo ozbiljno odraziti na život i budućnost svakog hrvatskog građanina. Tako je upravo počela rasprava o paketu poreznih izmjena, a vrlo skoro bi u sabornicu mogo stići i paket mirovinskih zakona.


Međutim, kolikogod su te teme ozbiljne, rasprava saborskih zastupnika o njima - nije. Dapače, rasprava je uglavnom površna, a govori i replike saborskih zastupnika spali su na doskočice, poslovice i vizualne performanse. Tako je bilo i na raspravi što ju je oporba ponudila u okviru prvog čitanja paketa izmjena poreznih zakona koje je ministar financija Zdravko Marić predstavio u četvrtak. Pokušavajući pod svaku cijenu oponirati prijedlogu, ali ne ozbiljnim argumentima, zastupnici su se služili izjavama primjerenijima nekim drugim javnim prostorima, pa su i oni malobrojni koji su se doista bavili sadržajem poreznih zakona, poput SDP-ovca Peđe Grbina, ostali u drugom planu.
Dominirale su tako formulacije tipa “skup zakončića” (Božo Petrov, Most) ili “reforma je k’o župnikova cura, svi tvrde da postoji, ali je nitko nije vidio” (Tomislav Žagar, Most), prosvjedno kidanje Prijedloga zakona o PDV-u (Davor Vlaović, HSS) ili, kao vrhunac, performans u kojemu smrtno ozbiljni zastupnik Gordan Maras (SDP) ministru daje cvijet margaretu uz riječi: “Ne zatvarajte cvjećarnice zbog jedne margarete. Stisni i žmiči, zatvori, ne daj da rade.” S druge strane bio je strpljivi ministar financija, koji je pokušao ozbiljno predstaviti izmjene i njihov utjecaj na gospodarstvo i građane, a koji i inače ne nasjeda na provokacije, na što je oporba ipak morala računati i bolje se pripremiti.
O tome svjedoči i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji kao primjer navodi Ivana Pernara, zastupnika Živog zida. “Svi sada pokušavaju kopirati Pernara jer vide da mu je s cirkusom koji izvodi narastao rejting, pa računaju da će se i njima to dogoditi. Neće. I ta praksa ima određeni limit, jer mora biti specifična. Ono što može Pernar, ne može nitko drugi od saborskih zastupnika. Nažalost, mnogi se takvim nastupima samo sramote. Umjesto da konstruktivno raspravljaju, padaju na najnižu razinu populizma i nekakvog politikantstva. Ako smo poreznom reformom željeli omogućiti da naši IT stručnjaci i informatičari budu konkurentni onima u Rumunjskoj i drugim zemljama koje su nam svojevrsna konkurencija u tom području, onda je glupo špekulirati da će tu i maloj skupini političara narasti plaće. A kada to već spominju, zaboravili su spomenuti kako to znači da će one narasti i saborskim zastupnicima. To pitanje nitko nije otvorio. Da su dosljedni, oni bi predložili amandman u kojemu se zastupnici izuzimaju od povećanja plaća, tj. smanjuje im se osnovica. Toliko o vjerodostojnosti”, kaže Krešimir Macan.
Igor Bošnjak
MACAN: PREVIŠE KLAUNOVA NIJE SMIJEŠNO
“Saborski zastupnici mogu na različite načine dobiti poštovanje javnosti. Uvijek ću tu istaknuti Gorana Aleksića iz Snage, koji koristi svaku priliku da priča o švicarskom franku i kaže da će podržati druge prijedloge ako oni podrže njegov. I on je dosljedan, znamo za što se bori, on ne upada u eskapade, zna koje je njegovo biračko tijelo i koga zastupa, tko mu je protivnik i jako je fokusiran na to što radi. I imamo Ivanu Ninčević-Lesandrić (Most), koja o poduzetništvu sve zna. Ona je bila jako glasna u javnoj raspravi o poreznoj reformi i postigla je da se skine onaj koeficijent za direktore malih firmi, tako da ne moraju plaćati više doprinosa nego dotad. To su pravi zastupnici koji znaju što zastupaju, a sve drugo je čista demagogija. I onda se ne moraju čuditi da nitko ne gleda prijenos Sabora. Pa tko će gledati cirkus? Imamo ga svaki dan u firmama, u životu, na ulici, što će nam još jedan”, pita se Macan, ocjenjujući kako su današnje rasprave na nižoj razini od onih koje su u Saboru vođene devedesetih. “Previše klaunova nikome nije smiješno”, zaključuje.
Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

Najčitanije iz rubrike