Magazin
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

Balkanizacija je postala globalni termin s negativnim konotacijama
Objavljeno 29. rujna, 2018.
HRVATSKA PREDSJEDNICA, NA ZASJEDANJU SKUPŠTINE UN-a

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je na skupu na rubu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku rekla kako je jugoistočna Europa postala poligon raznih zemalja i interesa kao i napetosti između država regije te da je važno da se taj dio Europe uključi u Europsku uniju. Hrvatska se predsjednica dotaknula i regionalnih, balkanskih problema, rekavši:


- Balkanizacija je nažalost postala globalni termin s negativnim konotacijama poput političke nestabilnosti, nesigurnosti i fragmentacije, izolacije i getoizacije, pa zbog toga izbjegavam taj tehnički termin koji koriste Europska unija i NATO. Čak mislim da to igra ulogu i psihološke barijere za druge članice unije, zbog čega su na oprezu - upozorila je Grabar-Kitarović na forumu "Održivi mir i razvoj u svijetu koji se mijenja", održanom na margini ovogodišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Hrvatska je predsjednica također dodala da moramo to područje promatrati kao jugoistok Europe, jer to je Europa, i tako je treba zvati:
- Važno je znati da jugoistočna Europa ide u pravom smjeru, a međunarodna je zajednica u proteklom desetljeću donekle izgubila usredotočenost i interes za ovaj dio svijeta. No zbog toga su se ispod radara razvili neki drugi procesi, pa je jugoistočna Europa ponovno postala poligon za pokazivanje geopolitičkih mišića i različitih interesa, a napetosti su rasle zbog miješanja trećih zemalja koje ne dijele naše ciljeve i vrijednosti, kao i zbog rastućih napetosti između država regije. Političke ideologije koje su stvorile temelje za prošle sukobe nisu nestale, nego su još prisutne - naglasila je hrvatska predsjednica.

Na skupu se govorilo i o budućem proširenju Europske unije, oko čega ima različitih mišljenja i unutar sadašnjih članica EU-a, a na dnevnom redu su bili i aktualni problemi migracija, a raspravljalo se i o inicijativi "Tri mora". Hrvatska predsjednica je rekla:
- U vrijeme kad je Europa suočena s golemim porastom radikalnih i populističkih pokreta i ideja i s lijeve i s desne strane, ne bismo se smjeli ograničiti na održavanje statusa quo u jugoistočnoj Europi. Naša poruka da EU gubi taj dio Europe napokon je dobila pozornost i rezultirala reakcijom koja ide u pravom smjeru. Europska unija s tim zemljama neće biti proširena, nego konsolidirana - zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.(D.J./HINA)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: AMATERIZAM U POLITICI (I.)

Ne možeš biti čist kupajući se u blatu!

TRIBUSONIJADA: JEDINSTVEN HRVATSKI OPUS

Od sjena prošlosti bježati je uzalud!