Regija
RASPOLAGANJE PRORAČUNOM

Valpovo čeka kazna do dva milijuna kuna?
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Nadzorom utvrđene nepravilnosti oko isplate dodataka za prijevoz, putnih naloga, naknada...
VALPOVO - U posjedu smo inkriminirajuće dokumentacije, zapisnika proračunskog nadzora koje je Ministarstvo financija obavilo u Valpovu. Više od šest mjeseci gradonačelnik Valpova Matko Šutalo taji dokumentaciju koja dokazuje da se nezakonito koristio novac građana - teško optužuje na društvenim mrežama gradski vijećnik Živog zida u Gradskom vijeću Valpova, Marko Tomoković, objavljujući i preslike zapisnika.
Prema preslikama, rezultati nadzora potvrđuju da su se lokalnim dužnosnicima u 2017. godini isplaćivali dodatci na plaću za prijevoz iako zakonski nisu imali pravo na to, što je proračunski nadzor i utvrdio. Također, od dvadeset putnih naloga koje je proračunski nadzor provjerio ni jedan nije bio ispisan na temelju vjerodostojne dokumentacije. Sedam od 20 putnih naloga odnosilo se na put u Bruxelles 4. prosinca 2017. Prema navedenim putnim nalozima ispostavljeni su računi hotela Bloom u Bruxellesu, a koje je platio gradonačelnik Matko Šutalo American Express Business karticom Grada Valpova, u iznosu od 23.665,51 kuna, a isti putni nalozi nisu bili evidentirani u blagajničkom izvješću i glavnoj blagajni za 2017. godinu. I tajniku Grada Valpova, Zvonku Barišiću, v. d. ravnatelja dviju kulturnih ustanova u Valpovu, suprotno odluci Gradskog vijeća, iz proračunskih sredstava isplaćena je naknada od 35.977,12 kuna.
Ako se utvrde elementi za kažnjavanje, upozorava Tomoković, zakon za prekršitelje predviđa visoke novčane kazne, koje se kreću od 50.000 do 100.000 kuna, ali i za Grad Valpovo, koji bi u tom slučaju mogao biti kažnjen iznosom između 500.000 i dva milijuna kuna. Nije isključeno ni da cijela priča osim prekršajnog ima i elemente kaznenog djela, zbog čega Tomoković poziva da se istraživanjem uključi Uskok i podigne optužnice protiv odgovornih.
Ministarstvo financija RH, kojem smo proslijedili upit o slučaju, potvrdilo nam je samo da je na temelju propisa u Gradu Valpovu obavljen proračunski nadzor te je sastavljen zapisnik koji je dostavljen odgovornoj osobi Grada, na koji nisu stavljene primjedbe u predviđenom zakonskom roku od 15 dana.
"Nakon završetka zapisnika, a na temelju činjenica utvrđenih zapisnikom, inspektor financijskog i proračunskog nadzora ovlašten je poduzeti mjere propisane odredbama Zakona o proračunu. Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru može dostaviti samo sudovima, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima na njihov obrazloženi pisani zahtjev u sudskim i upravnim postupcima iz njihove nadležnosti te stoga nismo ovlašteni davati podatke o činjenicama utvrđenima nadzorom", poručeno nam je na naš upit iz Službe za informiranje Ministarstva financija.
Lidija Aničić
Zapisnik o nadzoru dostavljen je u Grad, a u zakonskom roku nije poslana ni jedna primjedba
Matko Šutalo: Ništa nisam skrivao
Komentirajući optužbe, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo opovrgnuo je da je bilo što skrivao te je kazao kako postupak još uvijek nije gotov i kako je zapisnik proračunskog nadzora proslijeđen dalje institucijama da obave svoj posao i utvrde ima li u konkretnom slučaju elemenata za kažnjavanje. On osobno, kaže, do sada nije dobio nikakvu informaciju o tome.

"Riječ je o redovnom proračunskom nadzoru koji nam je nužan kako bismo vidjeli eventualne pogreške i na vrijeme ih ispravili", kazao je Šutalo, dodavši da je spreman, čim postupak završi, rezultate nadzora podijeliti s javnošću.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike