Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Oporavak dionica nakon dva sumorna tjedna pada
Objavljeno 25. rujna, 2018.
U utrku za kupnju dionica Zagrebačke burze prošlog se tjedna uključila i američka tvrtka Baktun LLC iz Mansfielda u Texasu

Na domaćem tržištu kapitala prošlog tjedna je došlo do oporavka dionica. Cijene dionica porasle su nakon dva sumorna tjedna u kojima su ulagači mogli gledati samo njihov pad. Ukupni redovni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 28,2 milijuna kuna i ostvaren je isključivo preko trgovanja dionicama.Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,6 milijuna kuna. To je u prosjeku za 4,6 milijuna kuna ili 45,1 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Početak tjedna pokazao se kao nastavak lošeg raspoloženja ulagača iz prethodnog razdoblja. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak pale su i indeks Crobex je smanjio svoju vrijednost za 0,1 posto na 1.792 boda. Utorak je donio preokret na tržištu i rast dionica pod utjecajem zbivanja sa svjetskih burzi jer su prividno smanjene tenzije u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine. SAD je uveo carinu od deset posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi USD-a. S druge strane, Kinezi su uzvratili istom mjerom i deset-postotnu carinu na uvoz američke robe u vrijednosti od 60 milijardi USD-a. Međusobno uvedene stope carine znatno su niže od prijetećih i najavljivanih 25 posto. Ulagače je posebno oraspoložila vijest kako je SAD predložio nastavak pregovora oko međusobnih trgovinskih odnosa koje je Kina spremno prihvatila. Indeks Crobex povećan je u utorak na 1.800 bodova (rast za 0,4 posto). Pozitivno raspoloženje na tržištu prevladavalo je u srijedu kada su cijene dionica dodatno porasle, pri čemu je indeks Crobex dohvatio 1.806 bodova (rast za 0,3 posto). U četvrtak se tržišno klatno počelo vraćati unatrag jer su niže cijene dionica spustile indeks Crobex na 1.804 boda (pad za 0,1 posto).Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.803 boda. To je za deset bodova ili 0,6 posto više negoli na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex, dvanaest je zabilježilo rast i osam pad cijene, a Kraš i Uljanik plovidba zadržali su se na početnoj razini. Među tjednim dobitnicima istaknula se dionica Instituta za graditeljstvo Hrvatske-IGH povećanjem cijene na 187 kn (rast za 22,20 posto) nakon objavljene vijesti da je tvrtka Engineering and construction limited iz Hong Konga postala većinski vlasnik IGH-a s 51,33 glasačkih prava. Znatnije povećanje cijene ostvarile su dionice: Đuro Đaković Grupa (rast za 6,2 posto), Dalekovod (rast za 3,3 posto), povlaštena dionica Adris grupe (rast za 2,3 posto), i HT (rast za 1,6 posto).
Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u srijedu (2,4 milijuna kuna) i četvrtak (1,4 milijuna kuna) jer su na tržištu suprotstavljena dva različita gledišta na budućnost ove dionice. S jedne se strane nalaze ulagači koji procjenjuju kako je prodaja dionica Valamar Riviera Poreč u ovom trenutku povoljna jer očekuju tržište medvjeda u idućem razdoblju, a s druge su strane ulagači, čija je procjena kako privremeni pad cijene čini povoljnu prilika za kupnju ove dionice. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 39,20 kn. To je za 0,20 kn ili 0,5 posto manje negoli na početku tjedna. Dionicama Podravke snažno se trgovalo u utorak (1,2 milijuna kuna) i srijedu (1,8 milijuna kuna) zahvaljujući snažnoj kupnji PBZ/Croatia osiguranje i Erste plavi obveznih mirovinskih fondova "B" kategorije. Povećana potražnja za dionicama Podravke potkanula je rast cijene. Zaključna cijena dionice Podravka dohvatila je u petak 347 kn, ostvarivši tjedni rast za 1,2 posto.
Zanimljiva zbivanja i dalje se vode oko dionica Zagrebačke burze. Varaždinski Eunex-C, u vlasništvu malezijskog investitora Zong Xin Jeapa, kao pojedinačno najveći dioničar, nastavlja kupovati raspoložive vrijednosnice Zagrebačke burze plaćajući ih 16,50 kn zbog povećanja vlasničkog udjela. Prošlog tjedna vlasnika je promijenilo je 229.060 dionica Zagrebačke burze po prosječnoj cijeni 16,50 kn. Od toga je preko bloka transakcija u četvrtak protrgovano dva milijuna kuna, kada je vlasnika promijenilo 122.200 vrijednosnica koje su uknjižene u korist računa tvrtke Eunex-C povećavši tako svoj vlasnički udio u Zagrebačkoj burzi na 522.700 dionica, što čini 11,3 post vlasničke strukture. U utrku se uključila i američka tvrtka Baktun LLC iz Mansfielda u Texasu koja je prošlog tjedna stekla 104.040 dionica Zagrebačke burze i povećala vlasništvo na 363.340 vrijednosnica što čini 7,8 posto, čime je izbila na treće mjesto u vlasničkoj strukturi. Dionicama HT-a skromno se trgovalo. Zaključna cijena dionica HT-a dohvatila je u petak 156,50 kn. To je za 2,50 kn ili 1,6 posto više negoli na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 111,59 bodova (tjedni rast za 0,09 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike