Regija
DAROVNICA ZA KRNDIJU

Mještanima "državnog" sela vlasnički listovi do kraja godine
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Da bi primila dar, Općina mora pripremiti brojnu dokumentaciju

Vezani članci

NAPOKON RJEŠENJE ZA KRNDIJU

Država darovala cijelo selo Općini Punitovci

PUNITOVCI/KRNDIJA - Nakon što je Ministarstvo državne imovine pretprošlog tjedna najavilo da će RH sve čestice unutar građevinske zone jedinog "državnog" sela, Krndije, darovati tamošnjoj lokalnoj samoupravi, Općini Punitovci, njezini djelatnici punom parom pripremaju dokumentaciju i odašilju je na niz adresa državnih tijela kako bi se stekli uvjeti za predaju darovnice toj jedinici lokalne samouprave (JLS), a ona potom išla u vlasničko rješenje za Krndijaše. Među brojnom dokumentacijom je i procjembeni elaborat svih nekretnina, svih čestica - riječ je o 31 hektaru i 128 čestica, izuzev crkve, zgrade bivše škole, dok je seosko groblje ionako izvan građevinske zone. Samo procjembeni elaborat ovaj JLS, kaže pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Punitovci Nikola Milanović, stoji više od 30.000 kuna. Milanović kaže da je u Krndiji 15-ak kuća, a vidljivo je i na Geoportalu.
- Da bismo mi, Općina, primili dar, moramo osigurati svu tu dokumentaciju. Mi žurimo s pripremom da dobijemo darovnicu. Nama je u planu da svima zatečenim u nekretninama u selu ono što darovnicom dobivamo na dar prenesemo u vlasništvo tabularnom ispravom. Kako bismo u vlasništvo upisali postojeće korisnike, potreban je procjembeni elaborat kao preduvjet, zakonska norma. Nije riječ samo o građevinskom području, nego i rezerviranom građevinskom području, pa smo čestice identificirali, usklađivali… - kaže Milanović.


Za potonje područje bitno je demografsko stanje u odnosu na površinu, pa se određuju limiti. Prema popisu stanovništva, u Krndiji je oko 50 stanovnika, no, kaže pročelnik Milanović, činjenično stanje govori da ih je oko 35. Dok Općina priprema teren za dobivanje darovnice, veliko je i iščekivanje među mještanima Krndije. Jer, nesvakidašnji vlasnički čvor - gdje su živjeli u kućama koje nisu njihovo, nego državno vlasništvo, pa nisu mogli niti trgovati njima, rušiti ih, značajno obnavljati - nisu mogli razmrsiti desetljećima. Pročelnik Milanović ističe kako su nadanja Općine da će Krndijaši vlasničke listove nekretnina u kojima žive imati u rukama i na svoje ime do kraja ove godine.


- Mi ćemo morati upisati provedbu, postati vlasnici i onda, paralelno, sa svakim pojedincem zatečenim u nekretninama u Krndiji popisati njegov zahtjev za mirnim rješenjem spora – napisati da je on u mirnom posjedu dugi niz godina i da od Općinskog vijeća traži da mu izda tabularnu ispravu na osnovi koje će se on upisati u vlasništvo nad tom i tom česticom. Sve će to biti pojedinačni zahtjevi, no svi će oni potom zajedno na jednu točku dnevnog reda Općinskog vijeća, kada će pozitivnom odlukom biti priznati. Potom će se svakom pojedinačno izdati tabularna isprava na osnovi koje će se provesti uknjiženje - ističe pročelnik Milanović.
Suzana Župan

Nastojat će mještane osloboditi troška
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Punitovci Nikola Milanović kaže kako će nastojanja Općine biti da ona, uz ishođenje dokumentacije, financijski iznese i trošak koji će u papirnatom dijelu imati mještani Krndije.

– Obična provedba ugovora je 250 kuna, no predložit ćemo, ako je moguće, da i taj trošak snosi darodavatelj, jer u Krndiji je dosta korisnika zajamčene minimalne naknade i malih mirovina - kaže Milanović.

Dodaje kako je plan da ostatak unutar građevinske zone Krndije ide u prodaju, a krajnji je cilj toga revitalizacija i demografska obnova sela, što i Ministarstvo državne imovine navodi među razlozima zbog kojih se država vlasnički skida s jedinog "državnog" sela u Hrvatskoj, odnosno zašto daruje sve čestice unutar građevinske zone lokalnoj samoupravi. Želi se vlasnički čista situacija, da budući vlasnici čestica, nekretnina u kojima žive, a koje su stare i dotrajale, uđu u programe stambenog zbrinjavanja.
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike