Regija
IZGRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Milijunske investicije na području Županje
Objavljeno 25. rujna, 2018.
U tijeku izbor izvođača radova za Starčevićevu ulicu i cestu u gospodarskoj zoni dok za Oblu vjerojatno ide novi natječaj
ŽUPANJA - I s početkom jeseni nastavlja se infrastrukturno uređenje Županje s ciljem osiguranja što kvalitetnijeg života građanima u svim dijelovima grada. Komunalna infrastruktura bitan je preduvjet za razvoj poduzetničkih aktivnosti usklađen s razvojnim potrebama gospodarstva i životnim potrebama građana.
Svjesni te činjenice, u gradskoj upravi čine sve što je u njihovoj nadležnosti i moći kako bi stvorili pretpostavke za stvaranje poduzetničke klime, dolazak investitora, direktna ulaganja u gospodarstvo i otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta. Konstantno se ulaže u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Krajem kolovoza asfaltirano je pet gradskih ulica, a počelo je i uređenje naselja Šećerana. Saniran je teretni ulaz u Sladoranu iz smjera poduzetničke zone Sječine, gdje kamioni tijekom kampanje prerade repe dovoze slatki korijen, a radi se i na asfaltiranju centralne ceste u naselju Šećerana.

Uređuje se Šećerana

- Završen je prvi, dulji krak ceste i preostao nam je drugi krak prema teretnom ulazu u Sladoranu. S obzirom na to da radove izvodi isti izvođač koji radi i u Ulici dr. Franje Račkog, odvojku kod stambeno-poslovnog centra Esseker grupe, radnike smo iz Šećerane privremeno morali prebaciti na gradilište kod Šumarije. Naime, riječ je o europskim sredstvima i okončana situacija treba se dostaviti do kraja godine - pojašnjava Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje. Radnici će dva tjedna biti ondje i odraditi posao, a onda se vraćaju u Šećeranu, ili će biti angažiran podizvođač. U tome će se naselju, najavljuje pročelnik, puno pozornosti posvetiti i uređenju površine ispred tržnice i trgovine Patričar.
Ovih su dana završeni i natječaji za izbor izvođača radova za rekonstrukciju Ulice dr. Ante Starčevića, izgradnju ceste i oborinske odvodnje u gospodarskom području Županja te rekonstrukciju ceste u naselju Obla odvojak I, II, III i IV. Riječ je o investicija ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a bit će financirane kreditom. Gradsko vijeće donijelo je odluku o kreditnom zaduženju Grada na iznos od 12 milijuna kuna za financiranje investicijskih projekata. Osim u navedene svrhe, dio sredstava bit će usmjeren i u sufinanciranje izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta, a Županja je među prvih 10 gradova u Hrvatskoj koji su za taj projekt dobili najveći iznos nepovratnih europskih sredstava.
Obla probila plan

- Istekao je rok za dostavu i u tijeku je pregled pristiglih ponuda, ocjena i odabir najpovoljnijeg ponuđača, a potom slijedi sklapanje ugovora i uvođenje izvođača u posao - pojašnjava Nikolozo i napominje da postoji mogućnost da će natječaj za naselje Obla biti poništen. Pristigla ponuda, naime, nije u skladu s planom nabave i znatno je veća od projektantskog troškovnika.
- Ponuda je daleko iznad našega plana jer to je projekt iz 2008. godine kada su cijene bile puno niže i kada je PDV bio niži. Vjerojatno će javni poziv biti poništen i raspisan novi s korekcijom cijene ili će se ta ponuda možda i prihvatiti uz osiguranje dodatnih sredstava. Nakon postupka ocjene ponuda vidjet ćemo kakvo je stanje i donijeti odluku - zaključuje.
U Starčevićevoj ulici predviđeno je kompletno uređenje javne površine, gradnja nogostupa s obje strane ulice, zatvaranje kanala i rješavanje problema oborinske odvodnje te rekonstrukcija prometnice.
Radovi trebaju početi u ovoj godini jer građevinska je dozvola pred istekom, a nakon uvođenja izvođača u posao trebali bi trajati oko šest mjeseci. Nikolozo napominje da i cesta u gospodarskom području također mora biti završena prije dobivanja uporabne dozvole za kogeneracijsko postrojenje koje se radi iza tvornice Same Deutz Fahr Žetelice.
Marija Lešić Omerović
Učenicima sigurniji put do škole
Do kraja godine javnu rasvjetu dobit će ulica Obla, od Mažuranićeve do Kratke ulice. Predviđen je i nastavak izgradnje nogostupa u Kratkoj ulici. Lani je odrađena lijeva strana i samo djelomično desna, a sada će nogostupe dobiti i ostatak ulice i učenicima će se omogućili sigurnije kretanje na putu do škole i nazad. "U pregovorima smo s gospodom u Pozaićevoj da srušimo dvije privatne ograde. Otkupili smo njihovo zemljište i na taj se način otvorila mogućnost za nastavak izgradnje nogostupa u toj ulici", zaključuje pročelnik Josip Nikolozo.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike