Svijet
REPATRIJACIJA MIGRANATA

Italija odobrila stroži zakon o azilu
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Talijanska populistička vlada u ponedjeljak je odobrila nacrt novog, strožeg zakona o azilu i repatrijaciji koji je pripremio ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik protuuseljeničke stranke Liga.
"To je velik korak u borbi protiv mafije, kriminalaca i krijumčara migranata", napisao je Salvini na Twitteru. Prijedlogom koji je prihvatila talijanska vlada (ministarsko vijeće) produljuje se s 90 na 180 dana vrijeme u kojem migranti kojima je odbijen azil moraju biti vraćeni u domovinu (postupak repatrijacije). Nadalje, ukidaju se dozvole "humanitarne zaštite", a riječ je o boravišnoj dozvoli koju su, kako to tvrdi Salvini, talijanske vlasti u prošlosti prečesto olako davale. Čelnik UN-ova povjereništva za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi pozvao je prije dva tjedna vladu da ne ukida te dozvole. H
Oduzimanje državljanstva teroristima
Salvini želi da se oduzmu boravišne dozvole izbjeglicama za koje se utvrdi da su počinili zločine poput silovanja ili trgovine drogom, kao i da se oduzme talijansko državljanstvo osumnjičenim teroristima. Međutim, prema medijskim izvještajima, neke odredbe mogle bi biti ublažene, one koje bi mogle biti neustavne. Izvršnu uredbu još mora potpisati predsjednik Italije Sergio Mattarella.
Najčitanije iz rubrike