Novosti
POMAK U RAZGOVORIMA SINDIKALNIH ČELNIKA I MINISTRA RADA?

Sindikati predložili izmjene mirovinske reforme, Vlada je spremna na kompromis
Objavljeno 25. rujna, 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima, na kojemu se četiri sata razgovaralo o Vladinu prijedlogu mirovinske reforme, da su sindikati iznijeli prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja te reforme, a Vlada je spremna izići s kompromisnim prijedlogom.


Pavić je rekao kako je zadovoljan te da je to bio vrlo konstruktivan razgovor. "Iznijeli smo određeni kompromisni prijedlog, ali ne bih ulazio u detalje ni jednog ni drugog, jer smo rekli da ćemo se ponovno susresti", kazao je ministar. Dodao je i kako je isplata mirovina neupitna te da mirovine mogu samo rasti, a Vlada će inzistirati, što je i osnova reforme, da svi imaju pravo izbora hoće li prijeći iz 2. u 1. stup mirovinskog osiguranja.
- Sadašnjim umirovljenicima mirovine su rasle rekordnih 2,75 posto u zadnjem usklađivanju, a 6,3 posto u mandatu ove Vlade - podsjetio je Pavić, dodavši kako će svim umirovljenicima biti omogućeno da rade četiri sata dnevno. "Za one koji idu za sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu, mirovine će biti izjednačene s dodatkom od 27 posto, što znači da nitko neće imati 600 kuna manju mirovinu, nego će biti izjednačen sa sadašnjim umirovljenicima", kazao je. U javnu raspravu bit će upućen sadašnji prijedlog mirovinske reforme, a moguće izmjene bit će usuglašene do slanja zakona u Sabor, kroz mjesec dana, najavio je ministar.      
Prema njegovim riječima, i jedni i drugi razmislit će i opet se naći, a pokazali su da imaju volje za pregovore i socijalni dijalog. "Bitno je da smo taj proces odradili prije puštanja prijedloga u javnu raspravu", kaže Pavić. Ustvrdio je kako najavljeni prosvjedi nisu bili tema. "Ponudlili smo mogućnost razgovora, razmijenili smo argumente i idemo dalje u razgovor". Podsjetio je da su s poslodavcima već održali razgovor. "Imali su četiri zahtjeva, tri smo usvojili, a četvrti s dodatkom od 27 posto isto smo riješili. Praktički, sve što su poslodavci tražili usvojili", kaže Pavić.
Čelnici sindikata su nakon sastanka rekli kako još nisu uspjeli pronaći zajednički jezik glede mirovinske reforme te su najavili nastavak sindikalnih djelatnosti među kojima je i priprema prosvjeda. "Prosvjed sada apsolutno nije upitan s trenutačnim stavovima ministra i Vlade", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. "Ministar nas je javno pozvao, jer je htio razgovarati o temama o kojima nije htio pričati prošli tjedan", kazao je predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.
- Prvi smo put dobili priliku da iznesemo svoje stavove i kažemo zašto ne možemo prihvatiti ministrove ideje. Ministar Pavić rekao da će prenijeti naše zahtjeve Vladi te da će se javiti imaju li oni kakvih prijedloga o nastavku razgovora. Vrata se nisu zalupila kao prošli tjedan, Vlada je spremna pregovarati oko nekih modela. Model sindikata mijenja koncept reforme, to smo upravo i htjeli, da pokažemo smjer u kojem mi vidimo konačno rješenje - kaže Sever, dodajući kako imaju svoje minimume, i ako razgovori budu ispod te razine, nemaju o čemu razgovarati s ministrom. "Nastavljamo dalje u istome smjeru, u srijedu ćemo znati točan datum prosvjeda", ističe.
Sever nam je rekao kako postoje četiri područja gdje su nužne intervencije u odnosu na Vladin prijedlog. "Jedno je skraćivanje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca u odlasku u mirovinu sa 65 godina i koje su kolateralne žrtve toga što se želi što prije doći do razdoblja da se ide u mirovinu sa 67 godina. Drugo je pitanje prijevremenog umirovljenja i penalizacije. Za treće je u središtu pozornosti dugogodišnji osiguranik gdje je sada bilo 60 godina starosti i 41 godina staža osiguranja za odlazak u mirovinu, oni predlažu da sljedeće godine bude 61 godina i 41 godina staža, a 2027. 62 godine starosti i 41 godina staža osiguranja. A četvrto je da mislimo kako bi bilo mnogo korisnije umjesto kažnjavanja ranijeg odlaska u mirovinu ići na poticaje da se u svijetu rada ostane", ističe Sever, koji vjeruje da ima prostora za razgovor, a sve ovisi, kaže, s koliko će razuma tome Vlada pristupiti. U srijedu će sindikati predstaviti svoj pogled na reformu.
Igor Bošnjak/H
Četiri su područja u kojima sindikati drže da su nužne intervencije u odnosu na Vladin prijedlog
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola