Kultura
TEATAR TO GO

"Majstorima" nagrade u Subotici
Objavljeno 25. rujna, 2018.
SUBOTICA - Osječko kazalište Teatar to go na jubilarnom, 25. izdanju Međunarodnog festivala kazališta za djecu u Subotici, osvojilo je dvije nagrade za najbolju glumu. Nagrade su dobili Dejan Fajfer i Goran Smoljanović za uloge majstora u istoimenoj komediji za djecu Majstori.
Predstava Majstori u međunarodnoj koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i osječkog Teatra to go uvrštena je, od 250 prijavljenih predstava, u natjecateljski program 25. međunarodnog festivala kazališta za djecu, koji se održao u Subotici, od 16. do 22. rujna. U službenoj su se selekciji predstavila kazališta iz Poljske, Velike Britanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije, Srbije i Hrvatske, a specijalni program bio je posvećen kineskom kazalištu za djecu, uz gostovanje kineskih umjetnika i Kineskog nacionalnog kazališta za djecu iz Pekinga.
U jakoj međunarodnoj konkurenciji Teatar to go osvojio je čak dvije nagrade za najbolju glumu. Žiri u sastavu: Marijana Prpa Fink (Srbija), Henrik Køhler (Danska) i Gyula Urbán (Mađarska) pojedinačno je nagradio Dejana Fajfera i Gorana Smoljanovića za uloge majstora u istoimenoj komediji za djecu Majstori. Zanimljivo je da je od pet ravnopravnih nagrada za glumu žiri dvije nagrade dodijelio majstorskom tandemu.
Dramaturgiju ove rado gledane predstave potpisuje Marta Maria Mekovec de Carvalho. Redatelj je Goran Smoljanović, a igraju Goran Smoljanović i Dejan Fajfer. Originalnu glazbu skladao je Dejan Fajfer. Stručni suradnici na predstavi su Saša Gerber, Selena Gazda, Marin Seleš i Ana Šimić.
Majstori su nastali prema uzoru na majstore slapstick komedije Charlieja Chaplina i Bustera Keatona. Slijedom svojih karakternih osobina, majstori upadaju u naizgled bezizlazne situacije i nevolje. Svjesni važnosti ispravno obavljenog posla, služe se metodom pokušaja i pogreške, čime publiku potiču na interakciju. Upravo ta interakcija, koja publiku dovodi do djelovanja i pomaganja protagonistima, pokazala se kao ključ uspješnosti predstave i izvrsnih kritika brojne publike - ističu ponosno organizatori. Osječka će publika imati priliku pogledati Majstore 6. listopada u GISKO-u, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Osijeka i Zaklade Slagalice. N.Vekić
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike