Autoglas
PROMAŠENA PROGNOZA

2020. na cesti neće biti milijun e-vozila
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Njemačka neće uspjeti ostvariti zacrtani cilj o milijun električnih vozila na cestama do 2020., nego tek do 2022. godine. Očekivani su problem visoke cijene tih vozila i manjak punionica, procijenili su savjetnici njemačke vlade. Savjetodavna grupa NPE objavila je u izvješću o provedbi tog plana da će zacrtani broj električnih vozila uspjeti dosegnuti tek u 2022. godini. Početkom 2018. godine na njemačkim je cestama bilo samo 98.820 vozila na električni ili hibridni pogon. NPE prati stanje na tržištu električnih vozila od 2010. godine kada su predložili cilj o milijun električnih automobila do 2020. godine koji je vlada usvojila. Objava iz Berlina nije nikoga iznenadila i njemačka kancelarka Angela Merkel već je prošle godine priznala da nije vjerojatno da će se ostvariti taj cilj.
U NPE-u napominju da postoji više razloga za to, uključujući i visoku cijenu električnih vozila u odnosu prema automobilima na klasični pogon i u prošlosti manji broj dostupnih modela. Nedostaje i infrastruktura - potrebno je više punionica za električne automobile, a problem je i punjenje koje za sada poprilično dugo traje. Čekanje od najmanje pola sata kod punionice u ova brza vremena i nije baš neka opcija.
Njemačka kancelarka ipak je i dalje optimistična: “Napredujemo. Uspjeli smo uspostaviti masovno tržište, a sada to trebamo proširiti“, kazala je Merkel prošlog tjedna njemačkim medijima.H