Regija
POST FESTUM SJEDNICE SAVJETA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Većina se slaže kako će se domaćinstvo Savjetu isplatiti
Objavljeno 24. rujna, 2018.
S ministarstvima imamo odličnu suradnju, a nakon petka će biti još bolja, kaže Rob
BELI MANASTIR - U petak je u belomanastirskom hotelu Patria održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Bio je toga dana jedini baranjski grad hrvatska politička metropola, jer su u njega stigli premijer Andrej Plenković, svi ministri u Vladi RH, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, Corine Creţu, predstavnici Svjetske banke, 20-ak saborskih zastupnika, župani svih slavonskih županija, gradonačelnici istočno hrvatskih gradova i brojni drugi. Osim što je sa sjednice poslano nekoliko poruka i javnosti objelodanjene neke aktivnosti (i novine) pojedinih ministarstava, potpisani su ugovori vrijedni 642 milijuna kuna, od čega će iz EU fondova biti povučeno 446 milijuna kuna. Što se Baranje tiče, potpisan je ugovor za gradnju objekta za produženi boravak učenika OŠ Dr. Franje Tuđmana, vrijedan 3,3 milijuna kuna te ugovor za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji NATURAVITA. Projekt je težak 376,8 milijuna kuna, a iz EU-a će se "pokriti" 314,1 milijun tog iznosa. Prvi put u Baranju je došla gotovo cijela domaća politička elita, jer je, osim belomanastirske sjednice Savjeta, u Karancu održana sjednica Središnjeg odbora HDZ-a. Tri dana kasnije vrijeme je za rezime svega što se u petak događalo. Mišljenja su, dakako, podijeljena. Većina Belomanstiraca zadovoljno je dolaskom državnog političkog vrha i misli da novci potrošeni za organizaciju neće biti ‘‘bačeni u vjetar‘‘. S njima se slaže i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.
- Sama činjenica da je u grad stigla kompletna Vlada na čelu s premijerom, govori sama za sebe. S ministarstvima imamo odličnu suradnju, a nakon petka čini mi se da će biti još bolja. Sa sigurnošću mogu reći da će nam sva vrata biti otključana. Osim toga, više od polovine sudionika sjednice u Baranji je prespavalo i posjetilo nekoliko destinacija, što je dobro i u turističkom smislu - kaže Rob, dodajući kako ga su ga posebno razveselile neke poruke, poput potvrde nastavka gradnje koridora 5C, početka projektiranja sjeverne obilaznice grada Belog Manastira, pomaci oko pitanja vojarne i slične. Isto tako, dodao je, zadovoljan je što je prvi put javno progovoreno o eventualnom izdvojenom studiju, o čemu je tijekom sjednice pričao rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac. Ni jedini saborski zastupnik iz Baranje, Belomanastirac Robert Jankovics, ne skriva zadovoljstvo dolaskom premijera i njegove Vlade.
- Gotovo godinu dana radi se na dolasku Vlade i premijera u Beli Manastir. Normalno je da sam zadovoljan, posebice stoga što se govorilo o tri, prema meni, za Baranju najznačajnije stvari - Belju, granici sa Srbijom i koridoru 5C - ističe Jankovics, napominjući kako Baranjci i Belomanastirci nemaju razloga strahovati o možebitnoj nebrizi Vlade RH i premijera za Baranju. Zadovoljan je i stoga što je premijer Plenković posjetio DZMH-ovu Mađarsku kuću i pokazao interes za mađarsku zajednicu u Belom Manastiru.
- Održavanje Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Belom Manastiru potpuno se isplatilo - podvlači Jankovics. Nešto drukčijeg je mišljenja Marko Bogatić, predsjednik GO SDP-a, koji sjednicu Savjeta naziva PR-om i vještim marketinškim potezom.
- Sastavni dio projekta Slavonija je Intervencijski plan, o kojemu je odluka donesena u veljači 2015. godine, u vrijeme SDP-ove Vlade. U projektu Slavonija nabrojani su svi projekti koje su prijavili gradovi i općine, a u njemu gotovo ništa drugo nema. Slavonija i Baranja ne dobivaju ništa što već ne postoji u Zagrebu, Međimurju, Zagorju, Istri, Dalmaciji… Umjesto betona, potrebne su nam veće plaće te mjere i programi za mlade obitelji, što će ljude ovdje zadržati. Investitori, ako i dođu, neće imati koga zaposliti - misli Bogatić, dodajući kako mu je drago što je Vlada došla u Beli Manastir, ali kako građani od toga neće ništa specijalno imati.
Ivica Getto
prvi put

došla politička elita
446

milijuna kuna bit će povučeno iz fondova Europske unije
3,3

milijuna za objekt Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana
642

milijuna kuna ukupno su vrijedni ugovori koji su potpisani
Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike