Osijek
OBILJEŽAVANJE ŽIDOVSKOG BLAGDANA SUKOTA

Osmodnevna proslava obilja Božjeg davanja
Objavljeno 23. rujna, 2018.
Židovska zajednica u Osijeku obilježit će i ove godine svoj blagdan Sukot koji je počeo u nedjelju navečer i traje osam dana. Proslava je to obilja Božjeg davanja.
Naziva se u Bibliji još i Blagdanom sjenica s obzirom na to da je obveza svakog odraslog Židova u svome dvorištu ili na balkonu sagraditi sjenicu odnosno kolibu što je uspomena na 40 godina boravka hebrejskog naroda u pustinji nakon biblijskog izlaska iz Egipta te u njoj boraviti, jesti i obaviti odgovarajuće obredne čine. Sukot se obilježava 15. dana mjeseca tišrija kojim započinje židovska nova godina. Za razliku od Roš hašane i Jom Kipura, Sukot je blagdan veselja. U Tori (Knjiga Ponovljenog zakona) piše: "I veseli se na svoj blagdan, ti i tvoj sin i tvoja kći i tvoj sluga i tvoja sluškinja i levit i pridošlica i siroče i udovica koji su u tvojim vratima. Sedam dana slavi blagdan Vječnoga svog Boga, na mjestu koje će izabrati Vječni, jer će te Vječni blagosloviti u svom tvom urodu i svim djelima ruku, samo budi veseo."
Sukot je i hodočasnički blagdan kada bi svaki židovski muškarac u te dane trebao hodočastiti u Jeruzalem. Prva dva dana i posljednja dva dana ovog osmodnevnog blagdana za koje vrijede pravila kao i za šabat smije se kuhati jelo, ali samo ako se vatru prenese s vatre zapaljene uoči blagdana baš za tu svrhu. Zabranjeno je raditi za zaradu, osim ako bi nerad doveo do velikog gubitka, a ne smije se ni prati rublje kako ne bi umanjivalo radost blagdana. Iz istog razloga među Židovima se ne održavaju vjenčanja kako se ne bi miješale dvije radosti. Blagdan Sukot treba obilježiti ukusnim jelom i lijepo odjećom.
Ovaj veliki blagdan u židovstvu završava s dva spomendana, Šmini aceretom i Simhat Torom. Na potonji dan (u prijevodu: "radost Tore") u Izraelu rabini nose po ulici svitke Petoknjižja, a narod se raduje novoj godini. D. Celing
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana