Novosti
NEGATIVAN TREND

Zbog previše poginulih u prometu, policija pojačava kontrolu alkohola i brzine
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Od početka godine do 20. rujna na hrvatskim su cestama život izgubile 234 osobe, tri više nego lani

Zbog velikog broja poginulih u prometu, policija će od sada pa do kraja godine na ceste izvesti sve moguće raspoložive policajce sa svom tehnikom koju ima, od alkometara, uređaja za nadzor brzine do testera za droge.


U prvih osam mjeseci 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i 2017. godine, a tijekom rujna nastavljen je nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, odnosno do 20. rujna poginule su 234 osobe, odnosno tri osobe ili 1,3 posto više nego na isti dan 2017. godine.
Navedeni negativni pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu u bitnome odstupaju od zacrtanih ciljeva iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine.
- Analizom podataka o prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama za prvih osam mjeseci ove godine proizlazi da su sudionici nesreća smrtno stradavali najčešće zbog pogrešaka koje se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola, nepropisnu i neprimjerenu brzinu vožnje uvjetima prometa na cestama, naleta na pješake i bicikliste. Tijekom 2018. godine sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala, pri čemu je kod vozača motocikala evidentiran porast broja smrtno stradalih, njih 42, u odnosu prema 2017. godini kada je poginulo 26. To je povećanje za čak 61,5 posto - ističu iz policije.
Kako dalje navode, nažalost, praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, proizlazi da se i u predstojećem dijelu godine, od rujna do prosinca, događa veći broj težih prometnih nesreća.
- Radi zaustavljanja negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa, policija će do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzmati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiriju glavnih ubojica u prometu, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštovanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece, potom nepropisne uporabe mobitela te nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima. U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika - kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova. Nadalje napominju da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti da se vozača u prekršaju smješta u posebne prostorije do otrježnjenja na rok do 12 sati ili ga se uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Iz policije savjetuju svim sudionicima u prometu da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, ne konzumiraju alkoholna pića prije i u vrijeme vožnje, te da ne koriste mobitel tijekom vožnje. Sigurnosni pojas na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu obvezno treba koristiti, kao i pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu. Bez obzira na žurbu, ne treba ulaziti u rizična pretjecanja, a pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom.
U Osječko-baranjskoj županiji od 1. siječnja do 19. rujna ove godine dogodilo se 16 prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je 19 osoba poginulo, što je za dva slučaja ili 11,76 posto više smrtno stradalih osoba u odnosu prema istom razdoblju 2017. godine.
- Najveći broj prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom dogodio se zbog neprilagođene brzine ili 73,33 posto, a u šest prometnih nesreća ili 40 posto svih nesreća sa smrtno stradalim sudionicima evidentiran je utjecaj alkohola kod sudionika prometne nesreća - navode iz Policijske uprave osječko-baranjske. Od početka ove godine u Virovitičko-podravskoj županiji evidentirano je 449 prometnih nesreća u kojima je šest osoba smrtno stradalo i 37 je teško ozlijeđeno.
Sandra Lacić
Policija će od sada pa do kraja godine na ceste izvesti sve raspoložive policajce sa svom tehnikom