Novosti
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Od EK zatražena odgoda zamjene plinskih bojlera
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je potvrdilo da je od Europske komisije zatražilo odgodu primjene uredbe kojom se zabranjuje uporaba turbo plinskih bojlera dok se ne nađe model koji će omogućiti financijski prihvatljiv prelazak na kondenzacijsku tehnologiju.
Uredbom Komisije iz kolovoza 2013. godine utvrđeni su zahtjevi za ekološki dizajn za stavljanje na tržište i uporabu novih grijača prostora i kombiniranih grijača nazivne toplinske snage do 400 kilovata (kW). Ta uredba ne propisuje obveznu zamjenu svih grijača koji u trenutku stupanja na snagu uredbe ne zadovoljavaju predmetne zahtjeve, nego se predviđa postupna zamjena grijača nakon što im istekne životni vijek te više ne budu ispravni za uporabu.
Visoki troškovi ugradnje novih bojlera i sanacija dimnjaka problem su za 75.000 korisnika plinskog grijanja u Hrvatskoj, ponajprije u Zagrebu i Osijeku, a poteškoće su još složenije u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško provodi jer je potrebno sudjelovanje svih stanara. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli dosegnuti dvije milijarde kuna.
U Ministarstvu napominju kako je odgoda samo jedna od mogućnosti ublažavanja problema, i to privremena, te kako u sljedećem razdoblju očekuju komunikaciju s predstavnicima EK nakon što prouče materijale koje su im poslali. H
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

Najčitanije iz rubrike