Regija
HRVATSKE VODE OSNIVAJU NOVO POVJERENSTVO

Izvorište Sikirevci treba zaštititi od onečišćenja i drugih štetnih utjecaja
Objavljeno 22. rujna, 2018.
ŽUPANJA - Hrvatske vode osnivaju novo Povjerenstvo za pripremu nacrta Odluke o zaštiti izvorišta Sikirevci. Osim predstavnika Hrvatskih voda u Povjerenstvo se imenuju članovi iz ministarstva nadležnog za vodno gospodarstvo, županijskih upravnih tijela nadležnih za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, za gospodarstvo i za poljoprivredu te jedinice lokalne samouprave i isporučitelja vodnih usluga.
- S obzirom na novonastale okolnosti i promjenu u načinu korištenja predmetnog vodocrpilišta pokreće se ponovni postupak imenovanja Povjerenstva, a ranije imenovano Povjerenstvo odlukom od 10. kolovoza 2016. stavlja se izvan snage - stoji u dopisu generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića upućenom na adrese svih obveznika koji do 30. rujna trebaju dostaviti prijedloge za imenovanje svojih članova. Među njima su i Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija. Naime, početkom lipnja potpisan je sporazum kojim se iz vodocrpilišta Sikirevci osigurava dovod vode u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda, čime će se omogućiti potrebna količina vode za ljudsku potrošnju i dugoročno se rješava pitanje vodoopskrbe na području tog grada i susjednih općina. Postojećim Pravilnikom propisani su uvjeti za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta koja se koriste za javnu vodoopskrbu, mjere i ograničenja koja se u njima provode, rokovi i postupak donošenja odluka o zaštiti izvorišta.
- Radi se o redovitoj zakonskoj obvezi i proceduri donošenja Odluke o zonama sanitarne zaštite za izvorišta javne vodoopskrbe. Uzimajući u obzir povoljnu geološku građu terena u smislu zaštite vodonosnika, specifičnosti postojećih gospodarskih aktivnosti i planova razvoja ovog kraja, Povjerenstvo će svakako u okviru svojih zakonskih mogućnosti predložiti optimalnu razinu zaštite vodocrpilišta u duhu održivog razvoja, s minimalnim mogućim negativnim utjecajem na gospodarske aktivnosti. Pri tome će se uspostaviti monitoring stanja podzemnog vodnog tijela u cilju kontrole mjera zaštite vodonosnika s obzirom na značenje regionalnog vodocrpilišta - objašnjavaju u Hrvatskim vodama.
- Zaštitom crpilišta u našem operativnom dijelu ništa se ne mijenja. Riječ je o vodozaštitnim zonama koje se moraju proglasiti. Vodozaštitno područje zahvaća i neke katastartske čestice, pa sve općine, odnosno naselja u kojima se one nalaze u Povjerenstvo imenuju svoje predstavnike i utvrđuje se što se na tim područjima, koja su svrstana u određene zone, smije ili ne smije raditi - pojašnjava Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, u čijoj je nadležnosti Regionalni vodovodni sustav istočne Slavonije s centralnom crpnom stanicom u Sikirevcima. Dodaje da je posao oko zaštite crpilišta dio redovite zakonske procedure i u nadležnosti je Hrvatskih voda.
Zone sanitarne zaštite utvrđuju se radi zaštite izvorišta od onečišćenja i drugih utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati na kakvoću i zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju ili na izdašnost izvorišta. Primjerice, što se tiče poljoprivredne proizvodnje, bitna je primjena dopuštenih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja prema posebnom propisu, a sve pojedinosti bit će točno definirane za svaku pojedinu zonu.
Daljnji postupak donošenja Odluke o zaštiti izvorišta provodi se prema propisima o donošenju općih akata jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica regionalne (područne) samouprave. Nakon donošenja Odluke o zaštiti izvorišta donosi se Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite za postojeće građevine i postojeće djelatnosti koji postaje sastavni dio Odluke o zaštiti izvorišta.
Marija Lešić Omerović
Radi se o redovitoj zakonskoj proceduri, prijedloge za članove Povjerenstva treba dostaviti do 30. rujna
Program mjera sanacije
Program mjera sanacije sadržava popis svih onečišćivača na području zona zaštite, prioritetne sanacijske zahvate, rokove i troškove provedbe. Ograničenja i zabrane odnose se i na ljudske aktivnosti koje mogu štetno utjecati na stanje voda koje se zahvaćaju iz izvorišta.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike