Regija
27. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VOJARNE

Spomen na trojicu poginulih hrvatskih branitelja Našica
Objavljeno 22. rujna, 2018.
NAŠICE - Na jučerašnji dan, 21. rujna 1991., oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. Jugoslavenske narodne armije u Našicama. Združene snage Zbora narodne garde, policije i Odreda narodne zaštite našičke i susjednih općina uspjele su nakon tridesetak sati borbi zauzeti vojarnu. Zauzimanju vojarne prethodila je uspješna akcija preuzimanja skladišta oružja Jezerce, u Markovcu Našičkom. Nekoliko dana prije zauzimanja, našička vlast neuspješno je pokušavala s jugoslavenskim oficirima pregovarati o mirnoj predaji vojarne. Dana 20. rujna, u ranim jutarnjim satima otvara se vatra i počinje napad na civilne i javne objekte pješačkim i minobacačkim oružjem te se napada i iz borbenih vozila iz samog kruga vojarne. Napad je odbijen, ali je počinjena velika materijalna šteta. Zapaljen je toranj župne crkve sv. Antuna Padovanskog i krovište franjevačkog samostana, oštećen je vodotoranj, benzinska crpka, stari i novi hotel, dvorac Pejačević i crkva sv. Martina. Različitim projektilima srušeni su i pogođeni brojni obiteljski domovi i gospodarski objekti. Tijekom borbi poginuli su Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić, kojih su se Našičani i jučer prisjetili s poštovanjem, tugom, ponosom i zahvalnošću. U spomen na našičke vitezove i sve poginule hrvatske branitelje, izaslanstva Grada Našica, Osječko-baranjske županije te braniteljskih i stradalničkih udruga, kao i vojske i policije, položila su vijence i upalila svijeće ispred spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska. Odavanju počasti prethodio je nastup puhačkog orkestra i mažoretkinja Dora Gradske glazbe Našice. U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.
U povodu 27. obljetnice oslobođenja vojarne, na prostoru glavnog parkirališta u središtu grada održana je izložba vojne i policijske opreme te vojnih vozila. Građani su mogli vidjeti vozila i naoružanje Gardijske oklopno mehanizirane brigade, odnosno taktičko-tehničkog zbora Vojarne 132. brigade HV-a Našice. Policija je izložila opremu koju koristi u svakodnevnom radu, prilikom demonstracija te osiguranja nogometnih utakmica.
Jučerašnji dan obilježili su i polaznici Dječjeg vrtića Zvončić Našice, koji su u pratnji pripadnika Udruge veterana 3. gardijske brigade upalili svijeću i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska.
Obilježavanje Dana pobjede nad JNA u gradu Našicama i Dana branitelja Grada Našica, završilo je prigodnim kulturno-glazbenim programom uz gastroponudu na trgu u središtu grada. S.Fridl
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike