Crna kronika
NESREĆA U VINKOVCIMA

Dječak (7) teško ozlijeđen u naletu automobila
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Sedmogodišnjak je neoprezno prelazio kolnik nedaleko od obilježenog pješačkog prijelaza
VINKOVCI - Najmanje sedmero djece ozlijeđeno je u Hrvatskoj u prometnim nesrećama od početka nove školske godine, koja je počela 3. rujna. Posljednja se zbila u četvrtak oko 16.25 u Ulici Ruđera Boškovića u Vinkovcima, a nastradalo je 7-godišnje dijete.
- Do prometne nesreće došlo je u trenutku kada je dijete neoprezno prelazilo kolnik nedaleko od obilježenog pješačkog prijelaza. Vozač Citroena Berlingo, 48-godišnjak iz Vođinaca, nije bio pijan. Dijete je teže ozlijeđeno, srećom, ozljede nisu opasne za život - doznajemo iz PU vukovarsko-srijemske.
Pet dana prije automobil je i u Križevcima naletio na dijete, koje je lakše ozlijeđeno. U Starom Slatiniku, na slavonskobrodskom području, 11. rujna na sedmogodišnje dijete službenim automobilom naletio je policajac. Dječak je u nesreći teško ozlijeđen i zadržan je na liječenju u bolnici u Slavonskom Brodu. Niz u kojemu su stradala djeca počeo je 6. rujna, kada je u Ulici Antuna Gustava Matoša u Tovarniku automobil naletio na 9-godišnjaka koji je biciklom prelazio cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Istoga dana u Ulici Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi automobil je naletio na 12-godišnju djevojčicu na obilježenom pješačkom prijelazu. Kako doznajemo, djevojčica je zadobila prijelom baze lubanje, sljepoočne kosti i prijelome ruku. Nakon nesreće u bolnici je stavljena u induciranu komu.
Tog istog četvrtka, prije tjedan dana, u Ulici Vladimira Nazora u Šibeniku 28-godišnji je motociklist naletio na dijete koje je majka vodila preko zebre. Teško ozlijeđeno dijete zadržano je na liječenju u šibenskoj bolnici. Četiri dana prije u naletu automobila u mjestu Mišići, na dubrovačkom području, lakše je ozlijeđeno 12-godišnje dijete koje je u trenutku kada je naišao automobil pretrčavalo cestu.
Prema podatcima iz policijskog Biltena o sigurnosti cestovnog prometa, sto troje djece u dobi do 13 godina poginulo je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj. Još ih je 1576 teško ozlijeđeno i 10.080 lakše.
Policija već 23 godine zaredom početkom školske godine provodi akciju "Poštujte naše znakove" s ciljem da se zaštiti najugroženija skupina sudionika u prometu - djeca, ali i podsjeti odrasle vozače da uvijek paze na njih. Ove godine u hrvatske je škole krenulo više od 400.000 djece, a među njima je i 40.000 najmlađih sudionika, onih koji kreću u prvi razred, i većina njih prvi put samostalno sudjeluje u prometu.
Sandra Lacić
RODITELJI MORAJU BITI UZOR DJECI
Iz policije upozoravaju roditelje da pri dovozu djece u školu ne parkiraju nepropisno vozila, jer time ugrožavaju sigurnost ostale djece koja nisu jasno vidljiva zbog svoje visine.

- Djeca su zaigrana i nesvjesna opasnosti koje skriva promet. Aktivnostima koje će provoditi unutar škola policija će im skrenuti pozornost na to koliko je važno pridržavati se prometnih propisa i koje sve potencijalne opasnosti promet skriva. Međutim, pojačan oprez vozača i roditeljski savjeti pridonijet će njihovoj sigurnosti na početku škole. Roditelji su uzor ponašanja djeci u prometu. Svojim primjerom trebaju ih upozoriti na važnost pridržavanja prometnih propisa i naučiti ih da put do škole nije igra - ističu iz MUP-a.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike