Svijet
POSLJEDICE NISU JASNE JER SE NE ZNA KOGA ĆE SUD OPTUŽITI

Ništa od Suda za zločine Vojske Kosova dok ne završi dijalog Prištine i Beograda
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Optužnice za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojka Kosova neće biti podignute još najmanje godinu dana, odnosno dok se ne završe pregovori Beograda i Prištine u Bruxellesu – izjavio je neimenovani izvor beogradskog Blica blizak prištinskim vlastima govoreći o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK, na čijem je formiranju ustrajala međunarodna zajednica, a na Kosovu izazvao zabrinutost. U srpskim medijima već vide među optuženima prve ljude ove mlade države, predsjednika Hashima Thacija, premijera Ramusha Haradinaja i predsjednika Parlamenta Kadrija Veselija.
Blic, međutim, dodaje da su sva trojica visokopozicionirani dužnosnici Kosova, malo je vjerojatno da će biti skoro optuženi.
- Posljedice početka rada Specijalnog suda nisu jasne jer se ne zna koga će sud optužiti ni kada će se to dogoditi. Ne zna se ni kada će biti izbori ni kako će se razviti ova situacija sa Srbijom - kaže za Blic kosovski analitičar Agon Maliqi i dodaje kako je rano o svemu tome nagađati i sve je neizvjesno. Prema njemu, moguć je i scenarij u kojemu optužnice imaju nepovoljan učinak na političke stranke koje su proizišle iz OVK, a drugi scenarij predviđa moblizaciju u potpori glasača tih stranki. Odvjetnik Nebojša Vlajić, koji će zastupati žrtve pred tim sudom, također ne očekuje skori početak suđenja.
- Albanci su pregovore Prištine i Beograda povezali s radom suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Za njih je suđenje pripadnicima OVK jako važno i zato pokušavaju završetak pregovora s Beogradom u Bruxellesu uvjetovati nekom vrstom jamstva da će biti ili amnestirani ili blago kažnjeni za počinjene zločine na Kosovu – tvrdi odvjetnik Vlajić, a politički analitičar Dušan Janjić naglašava kako bi bruxelleski dijalog i rad Specijalnog suda trebali biti neovisni jedan o drugom, ali su ipak u korelaciji.
- Očekujem da će zbog toga sud uskoro krenuti s manjim predmetima za zločine među Albancima koji neće izazvati veliku medijsku pozornost, a tek krajem 2019. godine počet će dva velika procesa, i to opet izbalansirano - protiv zločinaca iz Oslobodilačke vojske Kosova za trgovinu organima, ali i protiv Đakovičke skupine visokih dužnosnika Vojske Srbije - kaže Janjić. M.Flego
U srpskim medijima već vide među optuženima Thacija, Haradinaja i Veselija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike