Kultura
PREMIJERNO IDUĆEG ČETVRTKA U TEATRU EXIT

"Dvije crte plavo" Sare Moser i Svetlane Patafte
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Osječanka Sara Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi
ZAGREB - Prva premijera zagrebačkog Teatra Exit u novoj sezoni bit će odigrana u četvrtak, 27. rujna u Zagrebu. U predstavi "Dvije crte plavo" tematiziran je problem maloljetničkih trudnoća. Predstava je rađena prema motivima istoimena romana Rosie Kugli, a redateljica zagrebačkog koprodukcijskog uprizorenja je Frana Marija Vranković.
Ta je edukativna predstava namijenjena učenicima završnih razreda osnovne škole i srednjoškolcima, roditeljima i odgojiteljima te odgojno-obrazovnim djelatnicima, a nastala je s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća.
Kroz priču tinejdžerice Vite saznaje se o problemu pred kojim se našla. Nakon što doznaje da je trudna, pred njom je odluka koja će joj zauvijek promijeniti život.
Frana Marija Vranković uz režiju potpisuje i dramaturgiju, a u predstavi glume mlada Osječanka Sara Moser i Svetlana Patafta, autor glazbe je Lazar Novkov, a kostime je osmislila Anamarija Filipović Srhoj.
"Emotivan nastup mlade glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji", kaže se u najavi predstave. O problemu ranog stupanja u spolne odnose u predstavi se progovara kroz priču tinejdžerice Vite, pred kojom je, nakon što saznaje da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život.
Nakon svake izvedbe bit će organiziran razgovor s gledateljima o odgovornom spolnom ponašanju i iskustvima iz vlastitog života ili okoline. Razgovor će voditi psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz partnera projekta, Udruge roditelja "Korak po korak", iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.
Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak po motivima iz istoimenog romana autorice Rosie Kugli.
Darko Kovačević
Odluka mlade djevojke koja će joj zauvijek promijeniti život.
Statistka stupanja u prve spolne odnose mladih i moguće trudnoće pokazuje da se o tim temama malo ili nikako ne govori kod kuće, a još manje u školi. Razgovori vršnjaka, koji su najveći izvori saznanja o spolnosti i spolnom životu, nažalost, nisu dovoljni da bi ulazak u svijet odraslih i odgovornih osoba za tinejdžere bio spontan i siguran. Ova je predstava svakako doprinos većoj zainteresiranosti mladih za to, ponekad životno, pitanje.

U Hrvatskoj je prema posljednjim statističkim podatcima prosječna dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, a dječaci spolno aktivni postaju sa 16 godina. Prošle je godine 987 hrvatskih tinejdžerica postalo majkama, a njih 157 odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto djevojaka nije ni željelo ni planiralo trudnoću. Posljedice pobačaja, uz pisihičku traumu, mogu biti i fatalne zdravstvene tegobe.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike