Kultura
ZAVRŠEN 20. VUKOVARSKI FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Poveznica grada Vukovara s europskom glazbom
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Posjetitelji su uživali u vrhunskim koncertima i spomeničkoj baštini Vukovara
VUKOVAR - U crkvi sv. Filipa i Jakova u četvrtak je održana treća večer 20. Vukovarskog festivala komorne glazbe.
Nastupio je violinist Orest Shourgot izvodeći suite i sonate za violinu solo J. S. Bacha, a ovim je koncertom završeno jubilarno izdanje važnog vukovarskog festivala. U ime organizatora festivala publici su se obratili Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar, i fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana. O 20 godina programskih glazbenih večeri govorila je Vlasta Gyura Pičulin, umjetnička ravnateljica festivala, kojeg je (u ime pokrovitelja gradonačelnika Ivana Penave) zatvorio dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.
Ružica Marić podsjetila je kako je Vukovarski festival komorne glazbe nastao suradnjom Gradskog muzeja, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske paneuropske unije i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
„Od prvog izdanja festivala umjetnička ravnateljica Vlasta Gyura Pičulin izabire vrhunska glazbena imena Hrvatske i Europe čiji nas predivni nastupi spajaju s glazbenim svijetom Europe. Ovogodišnje smo izdanje nazvali ‘Vukovar pod zvijezdama‘, a ambijenti u kojima se festival održao pridonijeli su ugođaju i naši su posjetitelji mogli uživati u spomeničkoj baštini i ljepotama grada“, naglasila je Marić.
Prve večeri u Hrvatskom domu Vukovar nastupile su zvijezde hrvatske i europske glazbene scene: Tomislav Mužek, tenor i Valentina Fijačko Kobić, uz klavirsku pratnju pijanistice Vlaste Gyura Pičulin. Druge je večeri u perivoju dvorca Eltz Zagrebačka filharmonija obilježila 20 godina sudjelovanja u kulturnoj obnovi grada na Dunavu.
„Prvi su koncertni događaj održali ispred srušenog dvorca 1998. godine, u uvjetima kada je više glazbenika bilo u orkestru nego posjetitelja, nas povratnika Vukovaraca. Ovaj su put ponovili program koji su tada izveli. U perivoju obnovljenoga dvorca bila je to spektakularna večer za ljubitelje ozbiljne glazbe. Ovim su koncertom otvorili ovogodišnju sezonu, čime potvrđuju vjernu ulogu u kulturnoj obnovi našega grada“, istaknula je ravnateljica muzeja, dodajući kako je Zagrebačka filharmonija redovito gostovala u Vukovaru, prvo u razrušenom dvorcu i crkvi sv. Filipa i Jakova, a potom u obnovljenom Hrvatskom domu. Ovogodišnji je koncert popraćen prigodnom izložbom fotografija koja je svjedočila o putu kojim su Vukovarci prolazili u proteklih 20 godina u obnovi grada i svoje kulturne baštine. I organizatori i posjetitelji suglasili su se kako su sve tri festivalske večeri bile prava poslastica i opravdale naziv ‘Vukovar pod zvijezdama‘.
Iz Gradskog muzeja izražavaju zadovoljstvo što imaju priliku biti domaćini izuzetnog glazbenog događaja, koji je ove godine održan uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Grada Zagreba.
Dragana Korpoš
Nastupaju s ponosom
Prvi je koncert u razrušenom Vukovaru Zagrebačka filharmonija održala samo jedan dan nakon što je 27. svibnja 1998. Gradski muzej Vukovara, poslije sedam godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka u svoj grad.

"Ovaj koncert, nakon 20 godina kulturne obnove grada, dokaz je da naši glazbenici ne zaboravljaju što je Vukovar propatio tijekom rata i okupacije te da već dva desetljeća s ponosom dolazimo podijeliti ljepotu glazbe s građanima Vukovara“, izjavio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Organizatori Vukovarskog festivala komorne glazbe zahvalili su ravnatelju, dirigentima, solisti, koncert-majstoru i svim članovima orkestra, među kojima ima onih koji svih 20 godina dolaze u Vukovar.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike