Mozaik
IVANA GUDELJ TEŠIJA, SPLITSKA GLUMICA S OSJEČKOM ADRESOM

Osijek će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu i uvijek mu se rado vraćam
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Sviđa mi se snimati i serije i filmove, ali kazalište je moja prva ljubav

Mlada glumica Ivana Gudelj Tešija članica je ansambla osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, a iz rodnog je Splita u Slavoniju došla još 2009. godine.


Grad na Dravi dobro je upoznala za vrijeme studiranja na osječkoj Umjetničoju akademiji, kazališni odsjek, smjer gluma i lutkarstvo. Od završetka Akademije ostvarila je niz kazališnih uloga, a pojavila se i u nekoliko poznatih TV serija. Prošle se godine nakon deset godina veze udala za malonogometaša Matu Tešiju, s kojim ima kćerkicu Noemi. O ljubavi, nogometu i glumi popričali smo s lijepom Ivanom, koja se priprema za novu kazališnu sezonu.

Kako ste proveli ljeto?
- Ljeto sam provela isključivo sa svojom malom obitelji. Prvo smo bili u Brelima, a poslije u Splitu i na Hvaru, u Starigradu. Ovo je ljeto naša mala Noemi prvi put zaplivala u moru, tako da smo svaki dan "guštali" na plaži. Lijepo je vidjeti kako život dobiva potpuno novi smisao kada na svijet doneseš jedno predivno, čudesno, malo biće. Imala sam i dva voditeljska projekta, pa sam se polako i pripremala za povratak na posao. Na Noći Dubrovačkog primorja u Slanu sa svojom dragom kolegicom Darijom Mikulandrom vodila sam program gdje su nastupali Mišo Kovač, Ivana Kovač, Klapa Kontra i Dražen Zečić, i u Dubrovniku Najbolje hrvatske klape na Stradunu, gdje su pjevale Klapa Cambi, Klapa Šufit, FA Linđo i Klapa Sveti Juraj, a specijalni gost je bo Petar Grašo. Koncert je bio u vrijeme kada nas je napustio legendarni pjevač Oliver Dragojević te su se dugo u noć pjevale pjesme njemu u čast. Bilo je vrlo emotivno.

Majka može sve


U Osijek ste došli kao studentica, sada ste ovdje kao mlada majka. Doživljavate li grad već pomalo kao svoj i kako vam se sviđa život ovdje?
- Uvijek kažem kako je Osijek moj drugi dom. Toliko lijepih trenutaka veže me uz ovaj grad i imam samo riječi hvale za njega. Nevjerojatno je koliko mi je nedostajao za vrijeme mog rodiljnog dopusta. Iako je Split moj rodni grad, Osijek će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu i uvijek mu se rado vraćam. Radim posao koji volim u jednom od najboljih kazališta u Hrvatskoj, i imam čast biti dio predivnog dramskog ansambla na čelu s intendantom Božidarom Šnajderom. Uz najljepši posao na svijetu, uz podršku i ljubav svoje obitelji, što čovjek može još poželjeti? Kad sam bila studentica, često su mi u posjet dolazile prijateljice iz Splita. Njihov komentar za Osijek uvijek je bio da je ovaj grad stvoren za odgajati djecu. Definitivno bih se složila s njima, jer nam se jako sviđa kultura Slavonaca, njihova srdačnost i pristupačnost. U ovih osam godina koliko sam ovdje, nisam doživjela ni jedno negativno ili neugodno iskustvo. Toplina ljudi, njihova smirenost, iskrenost i jedan lagodan način života gdje nema nervoze, ljutnje i svađe, mene su osvojili na prvu. I zapravo sam sretna što će naša djevojčica jedno vrijeme živjeti u takvom okruženju.

Vaš Split postao je prava turistička košnica ljeti. Smeta li vam to? Osobno se sjećam Splita koji je devedestih bio posve drukčiji...
- Imam 28 godina i mislila sam da će se to mnogo kasnije dogoditi, ali već zadnje dvije godine primjećujem kako mi više odgovaraju mjesta na kojima nema mnogo ljudi. Mirnije zajednice, manji gradovi s jednom intimnom atmoferom, ono je što mi trenutačno odgovara. Iz tog razloga ljeti bježim iz Splita, jer vrvi turistima iz cijelog svijeta. Turizam u Dalmaciji, posebice u Splitu, raste iz godine u godinu. Zanimljivo je i da ih ima tijekom svih godišnjih doba, tako da Split nikad nije prazan.

Kako balansirate između posla i majčinstva?
- Moj suprug Mate i ja imamo takav odnos da zajedno sudjelujemo u svemu što se tiče naše Noemi. Ona je podjednako vezana i uz mene i uz njega. Nemamo "baka ili djeda servis", budući da su njegovi roditelji i moj tata dosta zaposleni. Nas dvoje trudimo se koliko možemo i nastojimo ju odgajati na najbolji mogući način. Tek sam krenula raditi i vjerujem da se sve može postići s dobrim dogovorom i dobrom organizacijom. Majka može sve, tako da mislim da nikakav problem neće bitit uskladiti posao i majčinstvo, dapače, naša djevojčica bit će mi vječna motivacija i inpiracija za rad.

Što pripremate u osječkom HNK-u ove sezone?
- Trenutačno u HNK-u Osijek radimo predstavu Emet, pod režijom Samoa M. Strelca; tešku i mračnu obiteljsku priču koju je napisala osječka književnica Ivana Šojat. Tek smo krenuli u proces rada, pa ne bih otkrivala detalje. Premijera je 9. studenoga, i iskreno se veselim ovoj predstavi, jer dugo već nije postavljena ovakva, a ni slična priča na kazališnim daskama. Igra se još predstava Vitez slavonske ravni pod palicom Dražena Ferenčine. Te su dvije predstave na repertoaru ove sezone u HNK-u Osijek. Na zimu planiramo napraviti turneju po Hrvatskoj i izvan te igrati i moju diplomsku predstavu Djevojka koja nestaje, u režiji Roberta Raponje, i predstavu Srećkovići, također u režiji Roberta Raponje. Istaknula bih da sam ponovno zaštitno lice osječke modne kuće Mako.d.o.o., i veliko mi je zadovoljstvo iznova snimati svaku njihovu kolekciju, jer je ekipa vrlo profesionalna i atmosfera je uvijek opuštena. Iz sezone u sezonu baš lijepo napreduju u svom modnom izričaju.

Ne volim nogomet


Glumili ste i u TV serijama. Sviđa li vam se to i biste li ponovili?
- Otvorena sam za svaki novi projekt koji mi se ponudi, jer sam znatiželjna, volim raditi i istraživati. Snimila sam nekoliko epizodnih uloga u serijama Stipe u gostima, Kud puklo da puklo, Crno-bijeli svijet, i Lud, zbunjen normalan, te sam igrala u dokumentarno igranom filmu Ilija Okrugić, u režiji Stipe Ercegovića. Naravno da mi se sviđa snimati i serije i filmove, ali u kazalištu su bili moji prvi počeci i kazalište je moja prva ljubav.

Što privatno volite gledati na TV-u, a što u kazalištu?
- Trenutačno nemam vremena gledati TV, a kad je upaljen na njemu bude RTL Kockica ili Mini TV, tako da sve crtane filmove znam napamet. Zadnjih godinu dana bila sam jako posvećena majčinstvu te nisam odlazila ni u kazalište ni u kina. Ali zato kada odem pogledati predstavu ili film, volim pogledati apsolutno sve. Možda malenu prednost u filmu imaju akcije i trileri, a u kazalištu drama i dobra komedija.

Otac i suprug su vam nogometaši. Volite li i sami pogledati nogometnu utakmicu?
- Nogomet i ja - jednostavno niikada zajedno. Bez obzira na to što sam okružena sportskim i nogometnim načinom života, ne pratim ga. Eventualno nekada zbog euforije navijača bacim oko, ali brzo krenem dalje u nešto svoje što me iskreno zanima.

Priča se da ste sjajna kuharica. Volite li kuhati neki slavonski specijalitet ili slasticu?

- Uvijek može bolje, ali trudim se. U slobodno vrijeme jako volim kuhati i peći kolače. Moja majka je bila izvrsna kuharica i uvijek je sve pripremala s mnogo ljubavi, baš zato mislim da je hrana svaki put i okusom i izgledom bila savršena. Nadam se da ću s godinama kuhati poput nje. Moj suprug Mate je po struci kuhar, tako da uz njega nas dvije nikada nismo gladne. A on tek kako kuha? Uz njega zbilja mnogo naučim. Sada smo oboje posvećeni kuhanju zbog Noemi, nastojimo ju zdravo hraniti, izbjegavajući nezdrave namirnice, pa naše zajedničko kuhanje bude vrlo zabavno. Zajedno u kuhinji, čini se nemogućim, ali kod nas je sve moguće. I odlično prolazi. Nisam se još usudila pripremiti slavonski specijalitet, držim se "naše spize", ali vjerujem da će me moj Mate iznenaditi jednim dobrim perkeltom.
Tanja Kvorka
Otvorena sam za svaki novi projekt koji mi se ponudi, jer sam znatiželjna, volim raditi i istraživati
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike