Sport
OPROŠTAJ OD LJETA

Svi u subotu na Goricu: Drugoplasirana momčad zaslužuje pravu potporu
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Bijelo-plavi će nakon susreta protiv Gorice sljedeći susret u Gradskom vrtu odigrati tek 3. studenoga

Bijelo-plavi su posao u Kupu protiv trećeligaša Zagoreca odradili čisto profesionalno, bez stresta. To se jedino od njih i očekivalo, a trener Zoran Zekić priliku za igru dao je ljudima iz drugog plana ili onima koji su u osječku svlačionicu stigli u posljednjim danima prijelaznog roka.


Uglavnom, izišla je momčad koja teško da će opet zaigrati zajedno, pa je u tom "šarenilu" teško bilo očekivati nekakvu posebnu kompoziciju u igri. Trebala je i presudila individualna kvaliteta, što je u susretima tog tipa najčešća prevaga. Cijeli taj doživljaj u Krapini bio je opuštajući za Osječane, a to im je svakako dobro došlo uoči nastavka prvenstvene utrke. U njoj ih, naime, čekaju važne, lako moguće i ključne stvari za cijelu sezonu. Već u subotu u Gradski vrt stiže novi prvoligaš Gorica, koji je samo naizgled neeatraktivan suparnik. Goričani su pravi hit u dosadašnjem dijelu domaćeg prvenstva, pa bi već samo u toj činjenici osječka momčad morala pronaći dovoljno motiva.

Sljedeća tek u studenom

Taj bi susret trebao biti zanimljiv i za Osijekove navijače. Ne samo zbog rezultatske važnosti, jer ne treba podsjećati kako Osijek drži drugo mjesto na ljestvici, korak iza Dinama, pa mu je pobjeda itekako važna, nego i zbog činjenice što je ovo posljednja prilika da se uhvati nešto sunca i uživa u Gradskom vrtu, možda i za cijelu ovu kalendarsku godinu. Subotnji poslijepodnevni termin idealan je za doživljaj babljeg ljeta, a nadamo se i dobrog nogometa. Uz to pred bijelo-plavima je, nakon Gorice, serija utakmica u kojima će čak šest puta gostovati, a prva sljedeća prilika kada ćemo Osijek moći pogledati u Gradskom vrtu doći će tek 3. studenoga! Dakle, cijeli listopad proći će bez domaće utakmice. Možda je i to dobar razlog da se u subotu dođe u Gradski vrt. Naime, u osječkom prvoligašu su krenuli i u animaciju navijača kako bi tribine u toj važnoj utakmici bile što bolje popunjene, a podrška osječkoj momčad što glasnija. Pomalo je čudna atmosfera oko kluba. Osijek je drugoplasirani, a gledatelja je na tribinama u biti malo ako se uzme broj od gotovo 4000 prodanih godišnjih ulaznica.
- Ne možemo mi nikoga natjerati na utakmicu. Meni je najvažnije da one najvjernije koji nas uvijek gledaju sa stadiona kući otpremimo zadovoljnima. Prije svega zbog načina na koji smo odigrali utakmicu, a onda i zbog rezultata. Naravno, snažna podrška s tribina uvijek je dobrodošla i ne bismo imali ništa protiv da se u subotu na njima nađe veći broj naših navijača negoli je to dosad bilo uobičajno. Važna je to utakmica za nas koja nam uvelike može odrediti raspoloženje uoči te serije gostovanja koja nas čeka krajem rujna i u listopadu - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka, pa dodaje:
- Situacija da nas kod kuće neće biti tako dugo trebala bi nam biti dodatni motiv za uživanje u igri i pružanje kvalitetne partije.
Taj bi susret mogao biti itekako zanimljiv. Gorica je složila vrlo respektabilnu momčad i zato pustite priče i ugled. Pred Osijekom će stajati vrlo neugodan suparnik, čiji je način igre baš stvoren za gostovanja. Čvrsta obrana i vrlo ubojita kontra. Trebat će biti itekako mudar i prije svega miran ako se želi poraziti takvog suparnika.
Marićeve muke

I ne promašivati prilike, a to je u ovom trenutku glavna Zekićeva briga. Napadači su mu u krizi ili hibernaciji, pa sva težina realizacije pada na leđa veznjaka ili kroz prekide. Ezekiel Henty muči se s tjelesnom pripremom, sam sa sobom ili tko zna s čim, pa nakon obećavajućeg starta u bijelo-plavom dresu, u posljednje vrijeme kao da je u potrazi za vlastitim identiteom. A što tek reći za Mirka Marića? Čovjek se pošteno naradi za momčad, ali za taj silni trud nikako da mu dođe nagrada u obliku pogotka. U Krapini je promašivao nemilo. Imao je bar četiri-pet čistih prilika, ali neće ga, pa neće. Uz samo malo više preciznosti i mirnoće ta se utakmica za njega mogla pretvoriti u pucački trening. Valjda u tome i jest problem jer se Zekić nedavno požalio kako Henty i Marić ne mogu zabiti čak ni na treningu. U takvim okolnostima mora biti zabrinut. Zekić je i sam bio napadač, i to baš dobar napadač, i zna kako se takve stvari događaju.
- Marić je u ‘ziheraškoj krizi‘ - u šali će Zekić, pa nastavlja:
- Dođe takvo razdoblje u životu svakog napadača. Ne smiješ se zamjeriti lopti jer ona nema milosti. Kako izići iz toga? Pokušati pronaći mirnoću, a ne zapinjati i siliti loptu. Potreban je samo jedan pogodak kako bi ta nevolja nestala sama od sebe. Vjerujem kako će Mariću brzo krenuti jer on napravi puno dobrih stvari za momčad. Mora mu se vratiti. Henty, pak, ima drugih problema, onih tjelesne prirode. Kad bude posve fit, a trebao bi biti, očekujem i njegov povratak u formu kakvu je iskazao na početku sezone.
Ta kriza realizacije Osijekovih napadača glavna je tema posljednjih dana u svlačionici. No, sad će se moći vidjeti koliko je Osijek momčad. Napadači nerijetko vuku prema pobjedama, a sad kad su u krizi, odgovornost trebaju preuzeti veznjaci i pomoći da se ta kriza napadača lakše prebrodi ili možda završi već u subotu. Inače, kad smo već kod kadrovskih pitanja, utakmica u Krapini dala je odgovore na neke nepoznanice.
- Ćavar je pokazao kako odmah može biti u najužem krugu kandidata za momčad, a isto vrijedi i za Kamenara, premda smo to znali već i prije. Odmorili smo dosta prvotimaca u tom susretu, a opet dobio sam neka alternativna rješenja za iduće utakmice, kada će nam trebati širina u igračkom kadru. Bilo bi sada već i vrijeme da se pojedinci nametnu, ovo su utakmice u kojima se to od njih očekuje - kaže Zoran Zekić, trener NK Osijek.
Uglavnom, subotnji susret protiv Gorice prva je prijelomnica sezone. Jedna od onih prilika koje bijelo-plavi ne bi smjeli uprskati ako žele opravdati status najozbiljnijeg pratitelja Dinama koji su im dali mnogi stručni komentatori nakon derbija na Rujevici.
Dalibor Keler
listopad
BEZ DOMAĆE UTAKMICE 40-ak DANA
DEFENZIVNA PERSPEKTIVA
U Krapini je trener Zoran Zekić povjerenje dao defenzivnoj budućnosti Osijeka. U sredini obrane zaigrao je par sasvim mladih stopera Boško Šutalo (18) i Stjepan Radeljić (21). I odigrali su vrlo pristojnu utakmicu.

- Nisu bili na nekim velikim iskušenjima, ali zadovoljan sam načinom na koji su igrali. Opravdali su očekivanja i uopće nema dvojbe kako su njih dvojica kvalitetna budućnost za naše defenzivne potrebe - ocijenio je Zekić.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Meni je najvažnije da one naše najvjernije navijače koji nas uvijek gledaju sa stadiona kući otpremimo zadovoljnima. Prije svega zbog načina na koji smo odigrali utakmicu.
Najčitanije iz rubrike