Novosti
ČAK 6 % GRAĐANA NEMA PRISTUP VODI

Ljudsko pravo na vodu - je li vrijeme da ga zaštitimo Ustavom RH?
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u ponedjeljak će otvoriti raspravu na okruglom stolu "Ljudsko pravo na vodu - je li vrijeme za zaštitu Ustavom?", na kojem će, između ostalog, predstaviti i iskustva građana koji joj se obraćaju s problemima dostupnosti i kvalitete vode. Cilj je događaja potaknuti javnu i stručnu raspravu o potrebi zaštite prava na vodu Ustavom Republike Hrvatske, kako bi se, bez diskriminacije i neovisno o političkim i/ili tržišnim interesima za privatizaciju, osigurala dostupnost financijski pristupačne i zdravstveno ispravne vode za piće i sanitarne potrebe građana. Pitanje je posebno važno ususret najavljenim reformama u tom sektoru, i to u vremenu kad čak četvrtina građana kasni s plaćanjem režija, zbog čega se dijelu njih obustavlja usluga javne vodoopskrbe, a šest posto stanovnika još uvijek nema mogućnost priključka na sustav.
U isto vrijeme Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta izglasao je EU direktivu o pitkoj vodi.
- Ova je direktiva i odgovor EU-a na prvu uspješnu građansku inicijativu "Right2Water", koja je, tražeći da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom, prije nekoliko godina skupila potpise nekoliko milijuna građana EU-a. Nažalost, incidenti poput onog u Slavonskom Brodu pokazuju da pitku vodu i javno zdravlje treba dodatno zaštititi - kazala je članica Odbora, hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.
- Tek posljednjih godina spoznali smo da mikroplastike u velikim količinama ima u vodi, hrani i okolišu. Još uvijek ne znamo koliko je točno ima, niti je dovoljno istražen njezin utjecaj na ljudsko zdravlje, no možemo pretpostaviti da nije pretjerano pozitivan. Komisiju smo obvezali da izradi metodologiju, a države članice da prema njoj sustavno mjere količinu mikroplastike u vodenima masama iz kojih se crpi pitka voda - najavila je SDP-ova europarlamentarka.
Osim zdravstvenim aspektom nova direktiva o pitkoj vodi bavi se i problemom infrastrukture. Naime, čak 23 posto vode u vodovodnim sustavima izgubi se na putu od izvora do potrošača, što je zapravo rasipanje vrijednog resursa i novca poreznih obveznika. Direktiva će ići na potvrdu plenarne sjednice Parlamenta u listopadu.V.T.