Novosti
U JAVNOJ RASPRAVI TRI TURISTIČKA ZAKONA

Poticaj udruživanju turističkih zajednica i ograničavanje troškova za zaposlenike
Objavljeno 21. rujna, 2018.

Ministarstvo turizma poslalo je u javnu raspravu tri zakona iz područja turizma - o turističkim zajednicama, kojim se utvrđuju pravne osnove za preustroj postojećeg sustava, te o turističkim članarinama i pristojbama.


Novi zakon o turističkim zajednicama, kojim se utvrđuju pravne osnove za preustroj postojećeg sustava turističkih zajednica prema načelu destinacijskog menadžmeta, trebao bi pridonijeti stvaranju svih preduvjeta za sustavnu provedbu poslova destinacijskog upravljanja, navodi se u obrazloženju prijedloga Ministarstva turizma. Neke od osnovnih promjena koje se predlažu u odnosu prema važećem zakonu su uspostava sustava turističkih zajednica prema načelu destinacijskog menadžmenta, pri čemu bi se taj sustav preustrojio udruživanjem i racionalizacijom uz primjenu načela financijske samodostatnosti, na način da se potiče udruživanje turističkih zajednica i osnivanje turističkih zajednica za područje više jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave dodjeljivanjem financijskih sredstava, navodi se. Među novinama je i definiranje ciljeva turističkih zajednica u skladu s načelom destinacijskog menadžmenta te mogućnost određivanja predsjednika lokalne i regionalne turističke zajednice od općinskog načelnika ili gradonačelnika i župana ovisno o jedinici lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za čije je područje turistička zajednica osnovana. Naime, do sada je dužnost predsjednika turističke zajednice općine ili grada i županije ex lege mogao obnašati isključivo općinski načelnik ili gradonačelnik i župan.
Predlaže se i ograničavanje udjela troškova za brutoplaće zaposlenika u ukupnim prihodima turističke zajednice (izdatci za brutoplaće radnika ograničavaju se na 30 posto ukupnih prihoda turističke zajednice), a u svrhu osiguravanja načela financijske samodostatnosti u djelovanju svih turističkih zajednica odnosno zbog osiguravanja mogućnosti ispunjavanja zakonskih zadaća zbog kojih je turistička zajednica i osnovana. Do sada su u praksi, kako se navodi, troškovi brutoplaća zaposlenika u nekim turističkim zajednicama znali iznositi i do 90 posto ukupnih prihoda turističke zajednice što je onda utjecalo na ispunjavanje zakonskih zadaća turističkih zajednica. Do rujna ove godine u Hrvatskoj je registrirano 310 turističkih zajednica.
Sustav turističkih zajednica financira se iz sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe i članarine. A novine koje se predlažu novim zakonom o članarinama turističkim zajednicama, ističu iz Ministarstva, pojednostavit će postupak obračuna članarine i podnošenje obrasca TZ te stvoriti bolje poslovno okruženje zbog smanjenja administrativnog opterećenja i troškova poslovanja gospodarstvenika. H
TURISTIČKA PRISTOJBA ZA JAČANJE REGIJA
Novim zakonom o turističkoj pristojbi (izraz "boravišna pristojba" zamjenjuje se izrazom "turistička pristojba") iz Ministarstva poručuju da će se osigurati dodatna sredstva za jačanje razvojnog turističkog potencijala svih hrvatskih područja, a posebice slabije razvijenih i ratom pogođenih područja. Jedan od ciljeva odnosi se na decentralizaciju odlučivanja o visini turističke pristojbe, a ubuduće bi je trebale određivati županijske skupštine. Iznos sredstava koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a za razvojne projekte na turistički nedovoljno razvijenim područjima bit će 2,5 posto.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”