Novosti
SUSRET UDRUGA S MINISTROM BRANITELJA

Ivan Penava: Nije bilo razuvjeravanja, prosvjed u Vukovaru će se održati
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga s ministrom branitelja Tomom Medvedom kazao je kako ih nitko na tom sastanku nije pokušao razuvjeriti te da će se prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru 13. listopada sigurno održati. Penava je novinarima kazao kako je na sastanku gotovo 95 posto stavova bilo isto, tj. da su se u većini stavova svi složili. Ponovio je kako prosvjed nije uperen protiv Vlade i premijera Andreja Plenkovića, nego protiv institucija koje ne rade svoj posao. Upitan o mogućim političkim posljedicama za njega od HDZ-a, rekao je da svatko odgovara za sebe i da svatko nosi svoj dio odgovornosti. Naglasio je da taj skup nikako nije s ciljem razdvajanja hrvatskih branitelja.
Penava i ostali predstavnici udruga bili su više od tri sata na sastanku s ministrom Medvedom. Predsjednica Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Lucija Kober rekla je kako je poziv vukovarskog gradonačelnika na prosvjed posljedica dugogodišnje neučinkovitosti institucija i ignoriranja glasa hrvatskih žrtava. "Udruge su zaključile kako inicijativa gradonačelnika Vukovara ima za cilj ukazati kako je krajnji trenutak za procesuiranje ratnih zločina i pronalaženje nestalih osoba", rekla je Kober. Izvijestila je kako je dogovoren i nastavak razgovora s predstavnicima hrvatskih institucija radi prezentacije podataka o učinjenom te intenziviranja procesa i suradnje. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras negativno je odgovorio na novinarski upit je li itko na sastanku pokušao Penavu odgovoriti od prosvjeda kratko poručivši - ne. Smatra kako je to "miniskup vapaja žrtve."
Predsjednik Hvidre Josip Đakić je, upitan hoće li se Hvidra pridružiti prosvjedima, rekao - za sada još uvijek ne. Naveo je kako su konstruktivno sa svima mjerodavnima iz MUP-a razgovarali o svim pitanjima kao i s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. "Mislili smo da će i time Penava shvatiti da smo učinili sve korake kao obnašatelji vlasti da se žrtve Ovčare, žrtve Vukovara, kao i u cijeloj domovini Hrvatskoj bolje i brže procesuiraju kako bi žrtva imala satisfakciju", kazao je. Đakić je rekao i da će još saslušati DORH te će nakon toga Hvidra odlučiti hoće li se za vikend, kada je prosvjed, održati i najavljene Sportske igre Hvidre u Vukovaru. H
Hvidra još nije odlučila hoće li se pridružiti prosvjedu, rekao je Đakić
Možda ste propustili...