Osijek
MEĐUNARODNI KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM U SREDIŠTU GRADA

Tamburaški dvoboj na otvorenome
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Središte Osijeka sutra u 18 sati bit će poprište jedne neuobičajene bitke. Kod spomenika Pablu Picassu sukobit će se dvije tamburaške grupe, novosadska i osječka. Neće to biti, dakako, fizički obračun, nego nadmetanje u sviranju tamburica u sklopu manifestacije Tamburica Street Battle ili, u prijevodu, tamburaški dvoboj na otvorenome, koju organiziraju Turistička zajednica grada Osijeka i fondacija Novi Sad 2021.
Riječ je o međunarodnom kulturno-zabavnom programu, odnosno suradnji gradova Osijeka i Novog Sada. Ispraćaj ljeta 2018. u Osijeku bit će, dakle, organiziran susretom dvaju tamburaških sastava koji će se nadmetati po ulicama grada. Krenut će od spomenika Picassu pa dalje kroz centar, zadržati se na onim mjestima gdje bude bilo ljudi, nakon čega će zabavljati okupljene na Trgu Ante Starčevića od 19 do 23 sata.
- Street battle inače dolazi iz hip-hop kulture, odnosno urbane scene, gdje se reperi nalaze na ulicama i obračunavaju stihovima. Novi Sad to je odlučio povezati s tamburaškom glazbom, i tako vratiti urbani štih tamburici, koja je često znala i ‘zastraniti‘. Sada je prilika da na ulicama grada, starim gradskim pjesmama, afirmiramo tamburicu kao gradski, urbani instrument - rekao je koordinator ove kulturne suradnje, Igor Mavrin. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike