Osijek
BATAT SVE ČEŠĆI U PONUDI

Od slatkog se krumpira pravi čak i krempita
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Kupaca batata sve je više, a i jučer su posjetitelji Zelenog četvrtka bili oduševljeni ponudom

Za malo koje povrće možemo reći da mu je cijena danas niža nego što je bila prije nekoliko godina. Iako zvuči nemoguće, ipak jest, i to cijena batata kojeg je jučer na osječkoj glavnoj tržnici, na manifestaciji Zeleni četvrtak, predstavio Marko Pavković, vlasnik istoimenog OPG-a iz Jakšića. Batat proizvodi punih deset godina, a baš za tzv. slatki krumpir odlučio se jer je u to vrijeme bio nepoznata kultura. Danas je kupaca batata sve više, a i jučer su posjetitelji bili oduševljeni ponudom. No da bi se do nje došlo, Pavković kaže da je potrebno puno rada i truda.


- Kad prođete kombajnom po njivi, izvadite odjednom više tona krumpira, a batat se proizvodi s pomoću principa navodnjavanja ‘kap po kap‘ i potrebno je puno ljudskog rada. Osim toga, koristi se folija koja se uklanja ručno i sve zajedno kad se zbroji, batat ne možete posaditi na velike površine. No mi smo zadovoljni jer sve se više ljudi okreće toj namirnici – kaže Pavković, dodajući da je cijena batata, za razliku od običnog krumpira, nešto viša, no zanimljivo je da se cijena batata koji se prodaje u prodavaonicama u nekoliko godina prepolovila. Inače, cijena u maloprodaji je od 10 do 13 kuna po kilogramu i Pavković kaže da uz nove ima puno stalnih kupaca koji prepoznaju kvalitetu, ali i mogućnost pripreme batata na razne načine.
- Vrlo su zanimljive krempite od batata. Primjerice, na 800 grama batata u receptu se smanji količina šećera za 200 grama, a osim toga, batat kolaču daje punoću i prirodnu slatkoću. Onaj tko je kušao krempitu, kaže da je puno bolja od obične, a također je moguće pripremiti razne smoothieje, variva, ali ga pripremiti i pečenog – savjetuje Pavković.
Jučer na Zelenom četvrtku Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta pripremila je neobičan, ali ukusan chia-batat puding.
Marija Mihelić
Batat za djecu, sportaše, dijabetičare...
Vrijednost batata nije samo u visokom sadržaju beta karotena. Ova namirnica sadrži bioaktivne tvari poznate kao antioksidansi koji štite opće zdravlje organizma, podižu imunitet i smanjuju rizik od najtežih oboljenja. Također, ima i snažno prouupalno djelovanje te sadrži tvari koje reguliraju razinu šećera u krvi. Nedavna su istraživanja pokazala i da batat sadrži bioaktivne tvari koje djeluju antibakterijski i suzbijaju nastanak i razvoj gljivica. Zbogvrlo značajnog sadržaja vitamina A, odnosno betakarotena koji se nalazi u batatu, preporučuje se svima, a osobito djeci, sportašima i dijabetičarima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike