Osijek
AMBULANTE DOMA ZDRAVLJA PUNE PACIJENATA

Zabilježene upale pluća i laringitisi
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Iako su temperature danju, rekli bismo, prave ljetne, one noćne i jutarnje znatno se razlikuju. Stoga ne čudi da su ordinacije liječnika obiteljske medicine pune pacijenata. Istovremeno u brojnim učionicama nedostaje znatan broj učenika upravo zbog sezonske prehlade, a slično je i u vrtićima.
ako doznajemo od Nataše Stanišić, voditeljice obiteljske medicine Doma zdravlja Osijek, u ambulantama su zabilježeni slučajevi prehlade, viroze, ali i slučajevi laringitisa te nekoliko slučajeva upale pluća.
- Nije neuobičajeno da je u ovo vrijeme puno pacijenata u našim ambulantama. Počela je nastava u školama i pedagoška godina u vrtićima i jaslicama, a slična se situacija ponavlja godinama, kako sad, tako i oko Božića te početkom proljeća. Još uvijek ima pacijenata koji dolaze i kod obične prehlade, što mi liječnici ne savjetujemo – naglašava Stanišić, pojašnjavajući da onaj tko osjeti grlobolju, ima suhi kašalj i laganu temperaturu ne treba dolaziti liječniku, nego se s pomoću vitamina, čajeva, limuna i ostalih pripravaka treba liječiti kod kuće. Ako je pak temperatura izrazito visoka, ako se pojave bolovi u uhu ili gnojni iskašljaj, svakako se treba obratiti liječniku.
Može se očekivati da će pacijenata biti i više jer prema vremenskoj prognozi već sljedećeg tjedna dolazi do nagle promjene vremena. Tako će danas (petak) maksimalna temperatura iznositi čak 31 stupanj, a već će se u ponedjeljak spustiti na 22. Promjena će vremena donijeti i kišu, no prognostičari za osječko područje najvljuju tek povremenu. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike