Kultura
KARIKATURIST, SLIKAR, PISAC...

Krunoslav Sili ostavio je zanimljive memoare
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Posljednje tekstove, reminiscencije Krunoslava Silija trebale bi biti objavljene u nekim književnim izadnjima

Nedavno preminuli Krunoslav Sili poznat je hrvatskoj, a napose osječkoj kulturnoj javnosti kao vrsni likovni slikar i karikaturist, kako je to, u povodu njegove smrti, napisano u "Glasu Slavonije od 26. srpnja 2018. godine.


- Nisam bio u prilici da na njegovom odru evociram naše decenijsko prijateljstvo i svakodnevno drugovanje; njegove stvaralačke porive i literarne preokupacije i da to otkrijem u finalu njegova života, da otkrijem njegove posljednje želje, stvaralačke porive i rezultate koje mi je ostavio "u amanet". Više od 60 godina prijateljevao sam s Krunom Silijem! I baš nikada, u takom dugom vremenskom luku, na našu "lijepu priču o prijateljstvu" nije pala sjena nerazumijevanja, moguće sumnje ili zahlađenja takvih prisnih odnosa. Minuli su zli trenuci zloga i pomjerenog vremena u Domovinskom ratu, a naše prijateljstvo ostalo je sve do kraja - Krunine smrti. I to zato što me ovaj respektabilan umjetnik, karikaturista i slikar, osvjedočeni humanist s naglaskom na svoju domovinu Hrvatsku, patriotski poticao da istinski volim podjednako svoje dvije domovine; što je bio častan i druželjubiv čovjek, što me je znao uvjeriti kako je istinsko prijateljstvo ne samo jedan od temeljnih ljudskih vrijednosti nego i svestrani Božji dar koji nam trajno oplemenjuje naše živote!
I eto u tim posljednjim danima prijateljstva u našičkoj bolnici Kruno je s čežnjom čekao da mu iskreno saopćim svoje mišljenje o njegovoj memoarskoj prozi koju mi je ostavio da mu je iščitam i izreknem svoj estetski dojam sa željom da se ta proza otisne u nekoj periodičnoj publikaciji. Riječ je o naslovljenoj memoarskoj prozi "Banja armija" i "Bogatstvo mladosti – protkano nespojivim (reminisencije).
I moje prve impresije koje izazivaju fragmenti Kruninih autentičnih događanja i doživljaja, kristaliziraju se u mom emotivnom doživljaju. Riječ je o veoma nadahnutom žanru, inspirativnoj i nadasve zreloj memoarskoj prozi. Cijeli život tog senzibilnog umjetnika, posebice u njegovoj ranoj mladosti i nadasve zrelom mladenačkom životu, iščitava se i ljeska kroz njegove doživljaje, zrele slike i kulturna prelijevanja njegove mladosti, sredine grada Osijeka, pa i šire. Drugim riječima u toj se memoarskoj prozi utkivaju mladenački rasponi ljubavi prema svom rodnom gradu Osijeku, prema njegovim ljudima, prema kulturnim zbivanjima tog grada i njegovim najmilijima: djevojci Barbari (kasnije njegovoj životnoj pratilji!), ocu Franji i majci Mariji (Milka) te drugim brojnim ljudima sa kojima je dolazio u neposredne dodire i iskušenja. Njegova memoarska proza zbir je njegovih iskustava, njegovih uspjeha i padova, osjećaja koji na trenutke zrače optimizmom i ljubavlju prema njegovu užem i širem zavičaju, u što će se uvjeriti i čitatelji "Glasa Slavonije", reako je Milorad Nikčević
Darko Kovačević
Nestanak mnogih vrijednosti
"U vremenu u kojemu još boravim i promatram promjene u društvu unatrag 10, 20, a posebice 50 ili više godina u napretku tehnologije, osobito digitalne, postajem pomalo tužan i melankoličan, svjestan devalvacije, devastacije i nestanka mnogih vrijednosti koje su bile važne i nisu zanemarive u razvoju i napretku društva u gospodarstvu ili posebnim postignućima pojedinaca, u zdravstvu ili kulturi. Ovo posljednje, možda je i najvažnije", napisao je Krunoslav Sili umjesto uvoda u tekstu naslovljeno "Bogatstvo mladosti - protkano nespojivim".
Krunoslav Sili
Događa se nešto nedopustivo da vrijeme guta, briše ili umanjuje vrijednosti i mnoga bitna dostignuća bivših generacija popuštajući stihiji koja sve anulira ili izjednači, zbriše, ili uništi, obezvrijedi sve poput poplave u ravnici.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente