Mozaik
ZAGREB FILM FESTIVAL

16. izdanje gostuje u 16 gradova
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Zagreb Film Festival (ZFF) najavio je za svoje šesnaesto izdanje, koje će se održati od 11. do 18. studenoga, novost - paralelno sa zagrebačkim projekcijama odabrani filmovi prikazat će se u ukupno 16 gradova, među ostalim u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini i Đakovu.
U okviru programa, ZFF putuje u kina diljem Hrvatske te će ugostiti tri dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica - islandsku akcijsku komediju "Woman at War" u režiji Benedikta Erlingssona, brazilsko-urugvajsku dramu "Loveling" Gustava Pizzija i britanski film "Old Boys" Tobyja MacDonalda. Riječ je o prva tri objavljena naslova iz ovogodišnjeg natjecateljskog programa koji će dati presjek najzanimljivijih recentnih dugometražnih debitantskih ili drugih filmova redatelja i redateljica iz cijeloga svijeta. Benedikt Erlingsson, redatelj islandske seoske romanse "O konjima i ljudima", koja je na 12. ZFF-u nagrađena posebnim priznanjem, vraća se na festival s novim filmom "Woman at War". Junakinja te "uvrnute akcijske komedije" svojevrsna je ženska verzija Don Quijota, seoska ekološka aktivistica koja naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija, najavljuju sa ZFF-a. Brazilsko-urugvajski "Loveling" topla je ljudska drama o kaotičnom životu brazilske srednjoklasne obitelji koja je svoju premijeru imala na Sundanceu. "Old Boys" britanska je romantična komedija, moderna varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi ("Imitation Game", "Black Mirror", "The End of the F***ing World"). Popratni program "Moj prvi film", u kojemu se prikazuju dugometražni prvijenci etabliranih autora prema izboru Nenada Polimca, ove godine predstavlja filmove čeških filmaša.
Novi program "Kino u kinu", u vremenu nestajanja mnogih kina, predstavlja svojevrsni hommage čarima kinematografa, ali i ukazuje na sve probleme s kojima se suočava kinoprikazivačka djelatnost u svijetu i kod nas. U okviru tog programa prikazat će se i igrani film "Kings of the Road" (1976.) Wima Wendersa, što je autorova ljubavna posveta napuštenim njemačkim kinima, dirljiva i na trenutke duhovita priča o prijateljstvu dvojice usamljenika, servisera kinoprojektora i depresivnog mladića. Hrvatski kratkometražni filmovi za nagrade natječu se u programu "Kockice", a posjetitelje očekuje i niz atraktivnih popratnih programa te Industrija, program za profesionalce. Hina
Program stiže u Zagreb, Pulu, Rijeku, Split, Dubrovnik, Varaždin, Bjelovar, Daruvar, Slatinu, Đakovo...
Tri

dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica
Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike