Sport
HRVATSKI KUP

Rutinski odrađen posao: Osječani u Krapini s pola gasa osigurali osminu finala
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Pobjeda bi bila uvjerljivija da nije bilo domaćeg vratara Babića

Nogometaši Osijeka bez stresa su se plasirali u osminu finala hrvatskog kupa. S lakoćom su svladali trećeligaša Zagorec na njegovu terenu, a osječki prvoligaš privukao je na tribine krapinskog stadiona 1000 ljudi. Utakmica je bila vrlo korektna, a bijelo-plavi se nisu baš morali previše napregnuti. Igrali su doslovce s pola gasa jer i to im je bilo dovoljno za miran put do pobjede.


Vjerojatno je tolikom broju znatiželjnika pridonijela i spoznaja da u redovima Osijeka igra Petar Bočkaj, kojem je Krapina rodni kraj. Trener Zoran Zekić priliku je dao igračima iz drugog plana i oni su povjerenje opravdali. Vidjeli smo na djelu i nekoliko debitanata, poput Šutala i Stavitskog, a prvi put je startao i Ćavar. Svi su ostavili solidan dojam, a pobjeda Osijeka bila bi i uvjerljivija da na vratima domaćih nije bilo raspoloženog Dominika Babića. Jedino što malo zabrinjava uoči nastavka prvenstvenih ispita jest pucačka forma centarfora Mirka Marića, koji je u Krapini dosta promašivao.

Pervan za vodstvo

Osijek je očekivano dominirao u posjedu lopte i konstanto pritiskao domaćina od početka susreta, no nije bilo baš jednostavno probiti bedem koji je domaći trener Tomica Vincelj postavio pred svojim vratima. Pokušavao je Osijek na razne načine, po bokovima, kroz sredinu, udarcima s distance, imao sedam-osam ubačaja iz kuta, ali domaća obrana dobro se nosila s tim pritiskom. Dijelom iz zbog toga što tempo igre nije bio visok. Napadi bijelo-plavih ipak su se relativno sporo valjali prema vratima domaćina, pa su oni uvijek nekako uspijevali spriječiti veće prilike za pogodak. Prva prava došla je u 18. minuti, čim su Osječani odigrali malo bržu akciju. Marić i Kamenar izmijenili su dupli pas, a Marić je šutirao s desetak metara ravno u Babića, koji je odbio taj udarac. U sljedećim minutama na sceni je bio Ćavar, koji je dvaput s 20-ak metara oprobao svoj udarac. Prvi put nije bio precizan, a u drugom navratu je namjestio ciljnik, no ne dovoljno dobro kako bi svladao vratara Babića. Zagorec je rijetko dolazio pred Santinija, ali u 31. minuti odigrao je dobru akciju, koja je donijela jedinu njihovu priliku. Poljak je odlično uposlio Smrekara, koji je snažno zapucao prema vratima, lopta je na putu pogodila Janžu, ali se Santini sjajno snašao i refleksno obranio taj pokušaj. U 35. minuti domaći bedem konačno je napuknuo. Akciju je započeo Stavitski, koji je odličnim ubačajem pronašao Lopu u kaznenom prostoru, čiji je udarac s desetak metara Babić obranio, ali je Sambol loše očistio odbijanac, pa je lopta došla do Pervana koji ju glavom preko Babića šalje u gornji lijevi kut. Do poluvremena pokušavali su Lopa i dvaput Marić udarcima s 20-tak metara, ali ni jedan od njih nije pronašao cilj. Osijek u tom prvom dijelu nije briljirao, ali ostvario je ono najvažnije, došao je do rezultatske prednosti. U Kup susretima protiv niželigaša uvijek je važno povesti jer to im ipak malo oslabi elan kada uđu u nadmetanje sa snažnijom momčadi od sebe.

Mirno dovršen posao


U nastavku susreta domaća momčad počela je očekivano padati na tjelesnom planu pa su se prilike Osijeka počele redati kao na tekućoj vrpci, ali tu se iskazao domaći vratar Babić s nekoliko odličnih intervencija i time spriječio visoki poraz Zagoreca. U 48. minuti Pervan je udarcem s 20-ak metara uzdrmao gredu, a nekoliko trenutaka poslije Kamenar je na ubačaj Stavitskog pucao glavom preko vrata. Ipak, u 55. minuti stigao je drugi pogodak Osijeka, koji je zabio Kamenar nakon kombinacije s Lopom. U 61. minuti još se jednom tresao okvir domaćih vrata. Ovaj put je gredu pogodio Radeljić, kada je tukao glavom nakon ubačaja Pervana iz kornera. Onda je Marić propustio dvije velike prilike. Oba je puta bio sam pred Babićem, ali Osijekov centarfor jednostavno nije u realizatorskoj formi. Oba njegova udarca domaći je vratar obranio, a ubrzo potom Marića je zamijenio Štrkalj. Kako se bližio kraj susreta, ritam je još malo oslabio jer Osijek nije imao nikakvog razloga za pretjeranu potrošnju energije. U 68. minuti na teren je uz veliki pljesak publike stupio i Petar Bočkaj, koji je poniknuo u Zagorecu, pa je u svom rodnom kraju dočekan s oduševljenjem. Imao je veliku želju zaigrati u toj utakmici, a trener Zoran Zekić imao je razumijevanja pa je Pero odradio 20-ak posljednjih minuta. U samoj završnici susreta, u 87. minuti, već gotovu pobjedu Osijeka trećim je pogotkom uljepšao Tomislav Štrkalj, koji je glavom u mrežu skrenuo dobar ubačaj Šorše. Bijelo-plavi su tako rutinski odradili posao u Krapini i mirno si osigurali nastavak puta u hrvatskom kupu.
Dalibor Keler
KRAPINA - Stadion ŠRC-a Podgora. Vrijeme: sunčano, toplo. Teren dobar. Gledatelja: 1000. Sudac: Goran Pečarić (Zagreb). Strijelci: 0:1 Pervan (35), 0:2 Kamenar (55), 0:3 Štrkalj (87). Žuti karton: Postonjski (Zagorec). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: KARLO KAMENAR (OSIJEK)

ZAGOREC 0

Babić 6,5, Puklin 6, Sambol 5,5 (od 46. Hanžić 5,5), Cerovec 6, Postonjski 6, Kunštek 5,5, Hoić 6 (od 75. Turniški -), Majcenić 5,5, Poljak 6, Landripet 5,5 (od 64. Kanceljak 5,5), Smrekar 6

OSIJEK 3 (1)

Santini 6,5, Šorša 6,5, Šutalo 6,5, Radeljić 6,5, Janža 6, Ćavar 6,5, Kamenar 7, Pervan 7 (od 68. Bočkaj 6), Lopa 6,5, Stavitsky 6,5 (od 80. Hajradinović -), Marić 6 (od 63. Štrkalj 6,5)
rutinski
OSIJEK JE POBIJEDIO S POLA GASA
DANAS POČINJE "ŠETNJA" KVARTOVIMA
NK Osijek odlučio je pojačati promotivne aktivnosti za subotnji susret HT Prve HNL s Goricom. Njima će osječki prvoligaš pokušati animirati što veći broj sugrađana na dolazak u Gradski vrt i pružanje podrške bijelo-plavima. Zato će danas krenuti u obilazak gradskih kvartova. U tim eventima bit će raznih zanimljivih igara poput utrka guralicama, žongliranja, a bit će i pjevanja. Najbolji u tim natjecanjima osvojit će ulaznicu za susret s Goricom. Osim toga, počet će i promocija novog šala, koji će se moći kupiti uz promotivnu cijenu od 60 kuna u danima do utakmice. Danas će bijelo-plava karavana od 16 do 20 sati proći kroz Retfalu (Žuto naselje), Promenadu te Vijenac Ivana Meštrovića, a akcija će se nastaviti sutra i prekosutra, a gdje, moći ćete pročitati u dnevnim izdanjima Glasa Slavonije.
0:1

Sambol nije dobro očistio jednu situaciju pred vratima Zagoreca, poslao je loptu ravno na glavu Pervanu, koji je s desetak metara lukavo prebacio Babića
0:2

Kamenar je na dodavanje loše izišao sam pred Babića i mirno završio akciju udarcem u donji lijevi kut
0:3

Ubačaj Šorše zdesna pronašao je Štrkalja, kojem, s pet-šest metara, nije bilo teško glavom pogoditi mrežu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana