Sport
GLAVNI I ODGOVORNI ZA HRVATSKU KOŠARKU

Zakasnili su s uvođenjem rada, reda i discipline
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Ja ću preuzeti svoj dio odgovornosti, rekao je izbornik Anzulović

Nakon povratka iz Poljske, gdje je hrvatska košarka dobila posljednji u nizu udaraca i lekcija, stigla je i reakcija najodgovornijih ljudi. Svoje viđenje o trenutnoj situaciji iznijeli su predsjednik HKS-a Stojko Vranković, Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku, te izbornik najbolje vrste Dražen Anzulović.


U trenucima kada je odlazak na Svjetsko prvenstvo više utopija nego realnost izostale su neke ozbiljnije (samo)kritike, iako je svakome jasno da smo u tri dana imali dva podbačaja, koja će imati itekakav utjecaj na budućnost košarke u Lijepoj Našoj. Istina, Svjetski kup i Kina nisu još terijski izgubljeni, ali za ishođenje azijske vize morat će se poklopiti mali milijun stvari. Prije svega, trebat će početi pobjeđivati, a to je trenutno zadatak, koji je očito najteže ispuniti. Izbornik Anzulović nije našao formulu da sa gotovo najjačim snagama ostvari pobjeda protiv Litve u Osijeku i Poljske u Gdanjsku.
- Naravno da smo svi razočarani ishodom dviju posljednjih utakmica. Kao trener, ja ću preuzeti svoj dio odgovornosti, a nakon analize sa svojim stožerom mogu reći da smo u selekciji promašili s dva igrača. Neću o imenima. Druga stvar, možda i ključna, vezana je uz fizičku pripremu ekipe. Izuzimam tu kondicijskog trenera Šimu Tomaševića, koji je učinio sve da kontrolira procese treninga. To je segment koji je bio odlučujući, najvažniji za ono što slijedi, a to je taktička priprema. Nju u globalu ne bih mijenjao, možda samo neke detalje. Ono što se događalo na parketu posljedica je onoga što sam već rekao - smatra izbornik, koji je na pitranje o mogućem bojkotu igrača rekao da ga nije osjetio, a ako netko misli da ga je bilo, da bi to ipak trebalo pitati igrače. Što se tiče taktičke nediscipline, činjenica je da većina igrača, pa i oni koji spadaju u skupinu nositelja, nisu stigli u željenom tjelesnom stanju na pripreme, tijekom kojih se odradilo 20 treninga i odigralo dvije provjere sa Slovencima, koje su najavile da bismo mogli imati problema u kvalifikacijskim dvobojima, što je na kraju i došlo do punog izražaja.
Ovakva realnost hrvatske košarke nije od Poljske, traje već duže. O realnosti se izjasnio i predsjednik HKS-a.
- Možemo to tumačiti dvojako, i da jest i da nije. Napravili smo model kako žele igrati mlađe selekcije i to dobro funkcionira. Što se tiče A selekcije, to je realnost. Od utakmica s Italijom i Rumunjskom bilo je dobrih stvari, uz uspjehe selekcija U20 i U16. Međutim, u dvije posljednje utakmice teško je naći poveznicu sa samim početkom. Svjesni smo situacije. Bit će teško, možda i nemoguće otići na Svjetsko, ali imamo još četiri utakmice.
Predsjednik Stručnog savjeta potom je naglasio:
- Odsad će se poštovati samo tri postulata: rad, red i disciplina. Neće biti nikakvih ustupaka. Tko je voljan to pratiti, bit će tu, tko nije, zahvalit ćemo mu se - rekao je Rađa te dodao da to ne znači kako će svi igrači imati isti tretman, ali da će se znati pravila.
Pravila koja se tijekom ne samo ovih priprema očito nisu poštovala, ali naplata uvijek stiže a vrijeme.
Nino Benčina
NEUPITNO POVJERENJE ANZULOVIĆU
Kada stvari ne idu kako se priželjkuje, tada se zazivaju smjene, ali jučer to nije bilo tema razgovora u HKS-u. Anzulović ostaje, a treba podjsetiti da on ima ugovor do 2021. i Euopskog prvenstva, koje bi moglo biti prvo veliko natjecanje na kojem ćemo zaigrati nakon lanjskog Eurobasketa. Svjetski kup je daleko, a ako ne odemo u Kinu, nećemo konkurirati ni za Tokio 2020.

- Nitko od vas ne želi uspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije više od mene. Imate pravo na očekivanja. Očekivanja su normalna, ali realnost je možda drukčija - naglasio je jučer hrvatski izbornik, koji za predstojeće utakmice neće moći računati na pet igrača iz posljednje selekcije. Dodamo li tomu i dvojac za koji je rekao da nije trebao biti pozvan, jasno je da će u listopadu Hrvatska izgledati znatno drukčije. Izbornik može pozvati neke koji su bili dio najjače vrste (Planinić, Šakić, Krušlin..), one koji su se mogli nametnuti kroz kinesku turneju, a sigurno će u obzir doći i neki igrači iz U20 reprezenatcije. Malo je onih koji vjeruju da takva Hrvatska može dobiti preostale četiri utakmice.
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike