Regija
NAJAVLJENO POSKUPLJENJE

Do Nove godine cijena metra drva bit će 400 kuna
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Đakovčani se žale da su dobavljači odugovlačili s dovozom zato što su čekali više cijene
ĐAKOVO - I dok nas od jeseni dijeli samo nekoliko dana, mnogi još uvijek pokušavaju nabaviti drva za ogrijev.
Pitanje je hoće li uspjeti u tome, odnosno kako će se snaći, jer pojedini dobavljači već sada nemaju drva te najavljuju poskupljenje do zime, pa bi se cijena za metar miješanih drva u što spadaju hrast, grab, cer i bukva mogle popeti do 400 kuna. Više je razloga zbog čega se do ogrjeva teško dolazi i zbog čega je pritisak na dobavljače velik, a neki od njih su znatno povećanje kućanstava koja su s plina prešli na grijanje na drva, a i kvote za sječu nisu povećane. Oni koji su to uspjeli obaviti na vrijeme žale se na dobavljače, rast cijena i dugotrajno čekanje.
- Prvo su nas trojica “zavlačila” obećavajući da će ih dovesti, pa su se prestali javljati na moje pozive. I tako je prošlo dva mjeseca, a u međuvremenu je cijena skočila sa 320 na 350 kuna, kaže Nada Prskalo te dodaje kako je svoj problem riješila zahvaljujući poznanicima koji sami rade drva te su joj ustupili 12 metara. Iako ima sretnika koji ih i sada mogu nabavili po 320 kuna, đakovački prijevoznici ogrjevno drvo dostavljaju po 350 kuna, a poneki i za 370 kuna, što samo potvrđuje trend poskupljenja.
- Ove godine nisam morao čekati, ali sam ih zato platio po višoj cijeni, a sumnjam i da nisam dobio punih osam “metara” koliko sam naručio. Što da radim, lani sam čekao nekoliko mjeseci, pa nisam htio da se to ponovi. Poznajem dosta onih koji još uvijek čekaju da im dovezu drva, pa me ne čude nove cijene koje se spominju - kaže Miroslav Karak i dodaje kako mu se ponudio stari dobavljač tražeći unaprijed novac, a kada nije pristao izostala je i nabava ogrjeva. U cijeloj priči oko drva donekle dobro prolaze umirovljenici koji su članovi umirovljeničkih udruga ili sindikata, jer, iako ne plaćaju ništa manje od drugih, naručeno bar dobiju na vrijeme. Željko Kovač, predsjednik đakovačke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, ističe da se sve radi preko računa s koncesionarom koji im je i nagovijestio novu cijenu od 400 kuna. Iako je ovaj iznos u nekim krajevima Hrvatske već premašen, Đakovčani smatraju da je pretjeran, a pitaju se i o kontroli prijevoznika i dobavljača, neizdavanju računa zbog čega bi, smatraju, trebalo i ovdje uvesti fiskalizaciju. Pritužbi ima i na količinu.
Pri istovaru drva se samo izbacaju, a naknadnim slaganjem često se ustanovi da nedostaje ponekad i cijeli metar drva, žale se Đakovčani.
Marija Alduk
poskupljenje
cijena je od 320 narasla na 350 kuna
Povoljnije mogućnosti nabave
Đakovačka podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske ima svoga koncesionara koji je za njih osigurao 800 metara drva. “Cijena je 325 kuna, a povoljno je što imamo mogućnost otplate na rate od veljače do listopada. Mi nemamo nikakve koristi od toga, to je samo jedan benefit za naše članove, a pomažemo i mlađima čiji su roditelji članovi”, kaže Željko Kovač, predsjednik đakovačke podružnice SUH-a. Cijene koje su tijekom ljeta skočile za 50-ak kuna i nedovoljna količina drva na tržištu neke su natjerale da se snađu “čišćenjem” kanala, ali kako je i za to potrebna koncesija uslijedile su kazne. I dok se miješana drva prodaju po 350, okorci se mogu nabaviti za 200, a niskokalorično drvo lipe, topole i vrbe za 160 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike